Hlavní obsah

Během napravily střelecké nezdary, české biatlonistky vytáhly štafetu na šesté místo

Praha
Aktualizováno

České biatlonistky skončily šesté ve štafetovém závodě Světového poháru v rakouském Hochfilzenu, i když znovu musely na trestné kolo a k tomu ještě dvanáctkrát dobíjely. Především výborným během se ale reprezentační kvarteto v sestavě Jislová, Charvátová, Davidová a Kristejn Puskarčíková zlepšilo o dvě příčky své umístění z minulého týdne. Z vítězství se radovaly opět úřadující světové šampionky Norky, naopak pro německé ženy je 12. místo nejhorším výsledkem v historii.

Foto: Profimedia.cz

Lucie Charvátová podala dobrý výkon i přes jedno trestné kolo.

Článek

Už Jislová rozjela štafetu solidně. Sice vleže i vstoje jednou dobíjela, ale měla třetí nejlepší čas svého úseku a předávala dvanáctá s nevýraznou ztrátou na vedoucí Rusko. „Nechala jsem tam úplně všechno, už ani nevím, kde jsem ještě brala sílu. Snad jsem dala dobrý základ," říkala v České televizi.

Charvátová povzbuzena 6. místem z pátečního sprintu vyrazila na trať s chutí, na střelnici přijela už desátá. Po pěti ranách vleže ji zůstal nesklopený jen jeden terč, k jeho vyčištění ale nestačily ani všechny rezervní náboje. „Fakt nechápu, proč jsem to ani na tři pokusy nedala. Nechci být sprostá, ale je to na prd," uvedla česká biatlonistka.

Němky zažily nejhorší štafetový závod v historii, ani dalším favoritkám se nedařilo

Při dvanáctém štafetovém startu tak musela i pojedenácté na trestné kolo, což znamenalo propad až na patnácté místo. Na trati se pak snažila více než minutovou ztrátu sjet, stojku zvládla s jedním dobíjením a závěr svého úseku se pak vytáhla s Norkou Tandrevoldovou, která kroužila po stojce a v polovině závodu figurovalo Česko na jedenácté pozici.

Po třech trestných kolech v podání Herrmannové ztratily naději Němky, z nichž žádná už v pátečním sprintu nebodovala a další malér je potkal ve štafetě. Na špatnou střelbu doplatily rovněž Švédky a nakonec také Italky, které přitom ještě v polovině závodu vedly.

"Makula" dobře běžela, ale na střelnici ztrácela

České reprezentantky po druhém úseku dělilo pětadvacet sekund od medailových pozic. Markéta Davidová výtečně běžela, jenže na obou střeleckých položkách nechala hodně času, a navíc pokaždé dobíjela jednu ránu. Nicméně posunula Česko na osmé místo. „Já to chtěla líp. Takže mně štve, jak pomalá byla ta střelba," uvedla Davidová.

Na lyžích řádila i Eckhoffová, která po třetím úseku vytáhla Norsko na druhou příčku za Rusko, které celou dobu těžilo z excelentní střelby. Ale Röiselandová ve finiši smazala patnáct vteřin ztráty a zajistila své zemi obhajobu prvenství. Od březnového MS zůstávají Norky ve štafetě neporažené.

Skvělá Puskarčíková dotáhla Češky na šesté místo

Česká finišmanka Eva Kristejn Puskarčíková sice při ležce vypotřebovala všechny náhradní náboje, ale stojku zvládla v těžkých podmínkách odstřílet čistě a když k tomu přidala svůj skvělý běh na závěrečných dvou kilometrech, vytáhla Česko až na šestou příčku v cíli.

Světový pohár biatlonistek - štafeta 4x6 km v Hochfilzenu
1. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:10:04,7 (1+7)
2. Rusko (Rezcovová, Kuklinová, Mironovová, Jurlovová-Perchtová) +8,2 (0+5)
3. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) 1:04,1 (1+9)
4. Ukrajina (Vita Semerenková, Valj Semerenková, Džimová, Pidhrušná) +1:09,2 (0+8)
5. Kanada (Beaudryová, Bankesová, Moserová, Lunderová) +1:09,3 (0+7)
6. Česko (Jislová, Charvátová, Davidová, Kristejn Puskarčíková) +1:16,1 (1+12)
7. Francie (Bescondová, Braisazová, Aymonierová, Simonová) +1:18,9 (1+14)
8. USA (Reidová, Dunkleeová, Eganová, Emily Dreissigackerová) +1:37,0 (0+6)

Reklama