Hlavní obsah

Místo zápisu do historie těžké zklamání. Perfektní výkon, ale jen 58 minut, říkal kouč Češek

Michal Osoba (Neuchatel)Sport.cz

Mohl být prvním mužem, který dovede české florbalistky do finále mistrovství světa. Ještě k tomu v rodném Švýcarsku a proti domácím týmu. Ještě dvě minuty před koncem semifinále o tom pochyboval málokdo, jenže málo vídaný kolaps poslal český tým do kolen. A tak i švýcarský stratég Sascha Rhyner dumal nad tím, jak mohly jeho svěřenkyně takhle ztratit vedení 6:1.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Marně burcoval kouč Sascha Rhyner české hráčky v závěru semifinále se Švýcarskem.

Článek

Začátek zápasu byl pro český tým jak z florbalové pohádky. Během 97 sekund nasázela elitní formace Urbánková, Ratajová, Krupnová tři góly, Švýcarky absolutně nestíhaly. „My věděli, že se budou chtít soustředit na naši první lajnu, tak jsme jí chtěli dát víc prostoru,“ vysvětloval Rhyner, proč točil v úvodu zápasu jen dva útoky.

A spokojen mohl být i dál, vývoj utkání byl jednoznačný, v půlce zápasu vedly Češky 5:0. „Výkon byl dlouho perfektní, Švýcarky vůbec nebyly v zápase. Ale jen 58 minut,“ posteskl si Rhyner nad čtyřmi inkasovanými góly v posledních dvou minutách a jednom v prodloužení.

Z lavičky se snažil tým zase zvednout, ale všechno marné… „Chtěl jsem hlavně po holkách, aby se uklidnily a soustředily, hrály jednoduše. Jenže místo, abychom podrželi balonek, jsme byli netrpěliví,“ hořce litoval.

Švýcarkám dokonale vyšla hra v početní převaze. Svůj druhý gól daly v přesilovce, další čtyři při hře bez brankářky. „To zvládly výborně,“ uznal kouč. „Hlavně na levé straně jsme s tím měli problémy. Když se přiblížily na dvougólový rozdíl, začaly tomu obratu ještě víc věřit. Vyrovnávací gól byl šťastný, ale my měli bránit lépe,“ neskrýval.

Švýcarky pak uplatnily své zkušenosti, mladý český tým se v závětu herně sesypal, a tak Rhyner bude místo finále chystat svůj tým na zápas o bronz.

Reklama