Hlavní obsah

Biatlonisté se při loučení s Hochfilzenem vytáhli, mužská štafeta skončila pátá

Hochfilzen/Praha
Aktualizováno

O nejlepší výsledek českého biatlonu při druhém dílu Světového poháru v rakouském Hochfilzenu se nakonec docela nečekaně zasloužila mužská štafeta. Sestava Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Adam Václavík a Jakub Štvrtecký obsadila páté místo. Prvenství pro Nory urval finišman Johanes Thingnes Boe, i když na druhém úseku museli vítězové na trestné kolo.

Foto: biatlon Český, ČTK

Michal Krčmář ve stíhačce

Článek
Fotogalerie

Českou štafetu rozbíhající Šlesingr začal skvěle, když při úvodní položce pálil rychle úplně bezchybně a držel tempo s Dalem z Norska i na lyžích. Na stojku tak přijel na druhém místě, jenže tam potřeboval dva náhradní náboje k vyčištění terče. Nakonec předával osmý, ale v kontaktu se špičkou.

Na druhém úseku musel vedoucí Nor Bjöntegaard po ležce na trestné kolo, čímž vedení převzali Francouzi s Němci. Krčmář piloval na obou položkách každou ránu, takže měl čistou, ale pomalejší střelbu. Nicméně byl z toho český posun na páté místo, jen sedm sekund od medailové pozice.

T. Boe přebíral norskou štafetu jako sedmý a vytáhl ji během třetího úseku na stříbrnou pozici, 43 sekund za vedoucím Německem. Václavík obstál při střelbě slušně a reprezentační kvarteto udržel v dohledu třetího místa za Francii a Kanadou. Český finišman Štvrtecký při stojce spotřeboval všechny rezervní náboje, ale na posledních dvou kilometrech odrazil atak dotírajícího Rusa Loginova.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Norský biatlonista Johannes Thingnes Boe oslavuje vítězství ve štafetovém závodě na 4 x 7.5 km v rakouském Hochfilzenu

„Tři kluci přede mnou to rozjeli skvěle, tak jsem si jen v duchu říkal, nepokaž to. Trať byla docela umydlená, ale nechal jsem tam všechno a na poslední náhradní náboj jsem pak dal i stojku a pak už jen jako vlčák držel kostičku," líčil Jakub Štvrtecký a přiznal, že se při závěrečné položce zapotil víc než u maturity.

Hodně se ulevilo také Adamu Václavíkovi. „Musím přiznat, že jsem se štafety dost bál a na páté místo bych nás netipoval. Ve sprintu se mi střelba nepovedla, ale jak jsem se na svém úseku cítil dobře na lyžích, bylo to i lepší na střelnici. I když při stojce jsem cítil, jak se mi trochu začínají třást nohy a čím je tam člověk delší dobu, tak je to horší. O to víc jsem rád, že jsem to ustál a můžu jet do Francie vstříc dalším závodům s větším sebevědomím."

Dollovi se dlouho dařilo uhájit první příčku pro Němce před lídrem Světového poháru také díky čisté střelbě v tempu. Po závěrečné stojce měl J. Boe odstup ještě čtrnáct vteřin, kilometr před cílem už ale jen dvě a ve finiši soupeře přece jen předstihl.

Světový pohár biatlonistů - štafeta 4x7,5 km v Hochfilzenu
1. Norsko (Dale, Bjöntegaard, T. Boe, J. Boe) 1:14:44,2 (1+7)
2. Německo (Horn, Kühn, Peiffer, Doll) +2,0 (0+6)
3. Francie (Guigonnat, Jacquelin, Claude, Fillon Maillet) +51,9 (1+8)
4. Kanada (Burnotte, S. Gow, Millar, Ch. Gow) +1:28,7 (0+6)
5. Česko (Šlesingr, Krčmář, Václavík, Štvrtecký) +1:52,2 (0+9)
6. Rusko (Jelisejev, Latypov, Malyško, Loginov) +2:01,7 (1+8)
7. Bělorusko (Smolskij, Bočarnikov, Žaljotnov, Lobastov) +2:37,6 (0+7)
8. Itálie (Hofer, Bormolini, Cappellari, Windisch) +2:38,4 (0+11)

Reklama

Související témata: