Hlavní obsah

Šampionát dvacítek se vrátil do Česka po dvanácti letech. Hymnu zpíval Plachetka

Ostrava

Počtvrté v historii samostatného Česka a po dvanáctileté pauze se mistrovství světa hokejistů do 20 let odehraje na tuzemském ledě. Ode dneška až do 5. ledna 2020 jej hostí Ostrava a Třinec. Slavnostní zahájení šampionátu proběhlo ve vítkovické hale ještě před úvodním zápasem Česko - Rusko. Hymnu při ceremoniálu zazpíval sólista newyorské Metropolitní opery Adam Plachetka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český tým před začátkem úvodního zápasu MS s Ruskem.

Článek

Na ledě se objevili rovněž maskoti, čeští lvíčci Ťuk a Puk, kteří vykoukli ze zabalených vánočních dárků. Poprvé i veřejně zazněl oficiální song šampionátu v podání skupiny Lake Malawi. Anglicky zpívající kapela z Třince po domluvě s organizátory upravila jeden ze svých největších hitů Friend of a Friend do hokejové podoby.

„Od malička fandím hokeji. Chodíval jsem v Třinci na zápasy a sbíral i kartičky. Aktivně jsem hrával za domem na hřišti s klukama. Jsem hrdý na to, že jsme se s kapelou Lake Malawi mohli naživo představit hokejovým fanouškům," uvedl frontman skupiny Albert Černý.

Hokejoví fanoušci obsazují Ostravu. Na úvodní zápas českého týmu proti Rusku je vyprodánoVideo: Sport.cz

Přesně před pětadvaceti lety při slavnostním zahájení tehdejšího MS dvacítek právě v Ostravě hlediště vypískalo tehdejšího premiéra Václava Klause. Letos se politici drželi zkrátka. „Jsem rád, že se šampionát po dlouhé době vrátil do našeho regionu a že si takovou akci tady všichni užijeme," řekl při ceremoniálu hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Utkání Česka v základní ostravské skupině jsou vyprodána, k dispozici ale ještě zůstávají třeba vstupenky na čtvrtfinále. Pokud do něj postoupí tým České republiky, stoprocentně odehraje svůj zápas 2. ledna od 20:00 h. Zároveň organizační výbor ale upozorňuje fanoušky na důležitý detail. „Vstupenky zakoupené prostřednictvím internetu, takzvané e-tickety, si musí každý vytisknout a při vstupu do arény předložit ke kontrole. Čtení z mobilních telefonů nebude možné," připomíná generální sekretářka turnaje Markéta Štěrbová.

Reklama