Hlavní obsah

Řev z hlediště byl naším motorem, těšilo v brance ohromně klidného Dostála

Martin KézrSport.czPrávo

Pochytal 33 ruských střel a při velikém tlaku soupeře držel českou hokejovou dvacítku nad vodou. Lukáš Dostál byl jedním z pilířů úvodní výhry domácí reprezentace na světovém šampionátu v Ostravě.

Českou hokejovou dvacítku proti Rusku podržel brankář Lukáš DostálVideo: Sport.cz

 
Článek

Vypadal jste v brance nesmírně soustředěně. Nedolehla na vás ani trochu nervozita?

Ne, vůbec. Byl jsem úplně v klidu. Dlouho jsem se na mistrovství těšil a chtěl bych fanouškům poděkovat za skvělou atmosféru. Lidi byli parádní, řev z hlediště byl motorem, který nás hnal dopředu.

Jak těžký to byl pro vás zápas?

Určitě náročný, ale kluci přede mnou podali fantastický výkon. Blokovali plno střel, což nám pomáhalo tlak Rusů ustát. Utkání mělo obrovské tempo a myslím, že i diváky hodně bavilo.

Bylo důležité, že jste Rusy nepustili do vedení?

Určitě to byl podstatný faktor ve vývoji utkání. Snažili se postupně hru zjednodušit, nepřehrávat už tolik akce, ale my na ně byli i v tomto směru připraveni.

Co jste říkal na produktivitu spoluhráčů?

Měli jsme šance a ty jsme proměnili, což je nejpodstatnější. Zápasy se hrají na góly, není to až tak o poměru střel. Každá trefa do ruské sítě nás trošičku nakopla. Proměňování šancí bylo klíčem k úspěchu.

Jaké bylo sledovat z branky, když Jakub Lauko zůstal hned při svém prvním střídání bezvládně ležet na ledě?

S Kubou jsme velcí kamarádi, takže mě to mrzelo. Ale na druhou stranu jsem se musel soustředit na svůj výkon, tyhle věci mě nemohou ovlivnit. Kluci v kabině pak říkali, že to musíme urvat i pro něho.

Po zápase jste všichni skákali radostí. Byla to veliká úleva?

Povedlo se nám uhrát parádní vítězství před skvělými diváky. Pro nás je důležitý takhle povedený vstup do turnaje, určitě je pro celý mančaft povzbuzením, ale nesmíme létat někde v oblacích. Do dalších zápasů musíme jít s pokorou a od nuly.

V sobotu vás čekají Němci. Proti nim už ale budete favority, jak se s takovou rolí vypořádáte?

Jak už jsem říkal, my začneme od nuly a v podstatě nebudeme nic měnit. Připravíme se stejně jako na zápas s Rusy a budeme chtít vytěžit maximum.

Reklama