Hlavní obsah

Nejlepšími sportovci roku podle AIPS jsou Messi a Bilesová

Lausanne

Argentinský fotbalista Lionel Messi a americká sportovní gymnastka Simone Bilesová vyhráli novinářskou anketu asociace AIPS o nejlepší světové sportovce roku. V širší mužské nominaci 32 sportovních hvězd byl i český vodní slalomář Jiří Prskavec, na přední příčky ho ale hlasující nezařadili.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Argentinský fotbalista Lionel Messi vyhrál mužskou část novinářské ankety asociace AIPS o nejlepšího světového sportovce roku.

Článek

Za šestinásobným držitelem Zlatého míče Messim se umístili světový rekordman v maratonu Eliud Kipchoge z Keni, španělský tenista Rafael Nadal, portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo a britský mistr světa formule 1 Lewis Hamilton. Také loni vyhrál fotbalista, Messiho předchůdcem na trůnu byl Chorvat Luka Modrič.

Bilesová ovládla hlasování žurnalistů podruhé za sebou. Jejími největšími konkurentkami byly americká fotbalista Megan Rapinoeová, sprinterka Shelly Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky, maďarská plavecká hvězda Katinka Hosszúová a americká slalomářka Mikaela Shiffrinová. Loni skončila na druhém místě lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká, jež získala na olympijských hrách v Pchjongčchangu dvě zlaté medaile.

Nejlepším týmem roku byli vyhlášeni fotbalisté Liverpoolu, akcí roku se stal atletický světový šampionát v Dauhá.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

A může se slavit. Fotbalisté Liverpoolu vyhráli mistrovství světa klubů. Ve finále v Dauhá porazili Flamengo 1:0.

Mezinárodní asociace sportovních novinářů (AIPS) vyhlašuje nejlepšího sportovce i sportovkyni od roku 1983. Premiérový ročník tehdy vyhrála atletka Jarmila Kratochvílová, v roce 1999 zvítězil desetibojař Tomáš Dvořák.

Reklama