Hlavní obsah

Vatikán chystá vznik dalších svazů, aby mohl jednou na olympiádu

Ve Vatikánu už téměř rok funguje národní atletický svaz a v nejbližší době se podle milánského listu Corriere della Sera chystá vznik federací taekwonda a juda. Maličký městský stát by se tím znovu o něco přiblížil účasti na olympijských hrách.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papež František zdraví ve Vatikánu poutníky. I on je velkým spotovním fanouškem.

Článek

Existence národních sportovních organizací v alespoň pěti sportech je jednou z podmínek pro přijetí do Mezinárodního olympijského výboru. Teprve potom může být založen národní olympijský výbor, jehož vznik je zase základním předpokladem pro účast na hrách pod pěti kruhy.

"Chtěli bychom se s našimi sportovci účastnit velkých sportovních akcí, abychom mohli předávat křesťanské poselství, že sport může zprostředkovat bratrství a kreativitu stejně jako umění, hudba a literatura," řekl vatikánský zmocněnec pro sport Melchor Sanchez de Toca.

Podle něj by mohl brzy vzniknout i lyžařský svaz, neboť zimní sporty jsou mezi členy papežské švýcarské gardy a dalšími spolupracovníky ve Vatikánu velmi oblíbené. Vatikán už má delší dobu dohodu s Italským olympijským výborem, která umožňuje vznik nových sportovních svazů a účast sportovců v soutěžích.

Reklama

Související témata: