Hlavní obsah

Nejhorší období pro kouče v dějinách. V NHL je zakořeněná arogance, píše agent českých hráčů

Columbus/Praha

Kdo v posledních měsících roku 2019 trochu sledoval NHL, nabyl nejspíš dojmu, že hokejoví trenéři jsou psychopatické osobnosti s tyranskými sklony, jejichž nejúčinnější metodou, jak vydolovat z hráčů pořádné výkony, je šikana.

Foto: Sport.cz

Jednašedesátiletý kouč Columbusu John Tortorella

Článek

Být koučem některého ze 31 týmů nejlepší hokejové ligy planety nebylo na sklonku roku evidentně nejsnovější zaměstnání. Padaly i modly.

Toronto vyhodilo člena Triple Gold Clubu Mikea Babcocka. Původně z výkonnostních důvodů, ale následně se množila svědectví o trenérově nemístném chování k hráčům, kteří líčili úspěšného kouče jako (ne)lidské monstrum.

Deset let stará historie dohnala Billa Peterse, jenž loni dovedl Calgary k prvenství v základní části Západní konference. Obvinění z rasismu ale v současné rozjitřené atmosféře nemohl ustát.

V šoku pak zůstali i hráči Dallasu, když byl kvůli nevhodnému chování vypakován i jejich kouč Jim Montgomery.

Asi nejhorší na celé kauze je, že šeptanda se vynořila také kolem propuštěných trenérů New Jersey Johna Hynese a San Jose Petera DeBoera, kteří ale evidentně balili kufry kvůli špatným výsledkům týmu.

Jenže se tak stalo v nevhodnou dobu, kdy komisionář NHL Gary Bettman vyhlásil nulovou toleranci 'pokleslému' chování trenérů a liga otevřela horkou telefonickou linku, kde může kdokoli z týmu takové jednání oznámit.

Zjitřená situace se mezi vánočními svátky uklidnila, trenérům došlo, že pokud si chtějí udržet zaměstnání, musí se držet trochu zpátky. Některé příslušníky staré školy ale nepředěláte. A nemusí to být jen ve vztahu k hráčům.

Jednašedesátiletý kouč Columbusu John Tortorella na konci roku vypěnil vůči sudím, kteří podle jeho názoru nezvládli duel s Chicagem. A Blue Jackets přišli nejen o cenný bod, ale i minimálně na měsíc o gólmana Joonase Korpisala.

Tortorella běsnil

Domácí měli necelých dvacet vteřin před koncem prodloužení výhodu přesilovky. Podařilo se jim dokonce dostat puk do branky Chicaga, ale o nepatrnou chvíli později, než byl časový limit... A Tortorella na tiskovce zuřivě bouchal do stolku.

"Všichni jsme slyšeli hvizd sudího 19,2 vteřiny před koncem, časomíra se ale zastavila na 18,1 vteřiny. Poslali jsme tedy kapitána, aby to reklamoval u rozhodčích. Jenže mu bylo sděleno, že sudí nic zkoumat nebudou," řekl Tortorella. "Rozhodčí prostě neodvádějí práci, jakou by odvádět měli..."

Pro Columbus měl duel hořkou pointu. Werenského střela prošla za čáru určitě do půlvteřiny po vypršení prodloužení a v rozstřelu se při pak Toewsově nájezdu zranil finský brankář Blue Jackets.

Tým z Ohia po odchodu hvězd Sergeje Bobrovského, Artěmije Panarina a Matta Duchenea má v současné chvíli pětibodovou ztrátu na play off. Jenže co když mu v konečném účtování bude v dubnu scházet zrovna ten jeden bodík? Každý si pak vzpomene na předvánoční kontroverzi.

NHL nenávidí chybu

Ředitel hokejových operací NHL Colin Campbell se podle očekávání zastal sudích, zároveň ale vytasil předvánoční rétoriku, když Tortorellovy komentáře označil za 'neakceptovatelné a neprofesionální' s tím, že si o nich promluví jak s koučem, tak s generálním manažerem klubu Jarmo Kekäläinem.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Severoamerická NHL se potýká s nečekanými problémy

"NHL prostě nenávidí přiznat chybu. Je to zakořeněná arogance," napsal na obranu kouče Blue Jackets vlivný agent Allan Walsh, který zastupuje i řadu českých hokejistů.

Tortorella v minulosti proslul jako trenér, který se rychle dokázal vytočit ve vztahu k médiím, týmovým hvězdám i pěšákům, ale rovněž vůči vedení ligy.

Fanoušci ho označují jako jednoho z posledních v NHL, který má 'koule' a nechybí mu odvaha označit věci pravými jmény. Ustojí současný tlak?

Reklama