Hlavní obsah

Švédsko - Česko 5:0Konec nadějí. Dvacítka se na zázrak v Ostravě nezmohla

Ostrava
Aktualizováno

Tak už si to přiznejme, Česko na mládežnické scéně stále výrazněji zaostává za hokejovými velmocemi. Zázrak nenastal ani v Ostravě, kde měli domácí úžasnou diváckou podporu. Přesto na mistrovství světa do 20 let končí zase ve čtvrtfinále, letos po jasné prohře 0:5 se Švédskem.

Velké zklamání i slzy. Česká hokejová dvacítka skončila na domácím MS ve čtvrtfináleVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Moc mě to mrzí a slova hledám těžko. Taková hrubka se ale stává i gólmanům v NHL, říká Lukáš Dostál

Bohužel soupeřově dominanci nahráli mladí reprezentanti svou nedisciplinovaností i fatální hrubkou gólmana. Na druhou stranu je konečné 7. místo asi maximem, co byl schopen tento český výběr uhrát. Švédové v sobotním semifinále narazí na Rusko, druhou dvojici bojující o medaile tvoří Kanaďané s Finy.

Česko čeká na medaili z MS do 20 let už patnáct let a za tu dobu hrálo pouze jedinkrát semifinále. Ani budoucnost se nezdá moc růžová. Mužstva, která se dostala letos mezi elitní čtyřku, hrají na turnaji daleko disciplinovaněji, rychleji i důrazněji a mají individuality, kterými domácí reprezentace nedisponovala.

Do české branky se na čtvrtfinále sice po nemoci a pětidenní pauze vrátil Dostál, ale záda mu musel krýt Malík, neboť Paříkovy zdravotní problémy v dolní části těla, kvůli nimž nedochytal silvestrovský duel s Kanadou, jsou vážnějšího rázu. Po dvou vynechaných zápasech se v sestavě objevil také další uzdravený marod, Šír.

Švédové začali hodně aktivně, ale domácí tým dokázal odehrát úvodní minuty duelu hodně soustředěně, a dokonce odvážně vystrčil drápky v útoku. Myšák ale ztroskotal na gólmanovi a Pekař v přečíslení místo lepší nahrávky volil přímou střelu, po níž také skončil puk v lapačce Alnefelta.

Kritická chvíle pro domácí nastala v 9. minutě, kdy Haš po držení soupeře musel na trestnou lavici a o chvíli později se Šik dopustil zdržování hry zbytečným vyhozením puku do hlediště. Mladí reprezentanti obětavě přečkali třicet vteřin ve třech, i když po Lundkvistově dělovce i přesné ráně Holtze měl Dostál plné ruce práce.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V souboji Jaromír Pytlík (vlevo) a Linus Öberg ze Švédska.

Sotva s vypětím sil Češi ubránili i druhé oslabení, nechal se ale vyloučit Šír za nesmyslné sekání hned po buly. Švédský tlak při třetí přesilovce v rychlém sledu pak narostl až ke zničující kombinaci, při níž nejlepší střelec šampionátu a autor šesti branek Fagemo přihrál Höglanderovi, který prostřelil clonu před Dostálem, jenž zřejmě puk ani moc neviděl.

Předsevzetí kapitána Zábranského hrát v pěti a co nejdál od trestné lavice nevydrželo moc dlouho. Další zkázu dvacítky přinesla její vlastní početní výhoda, při níž osudně chyboval Dostál. Po vyjetí nepřesně rozehrál puk přimo na hůl Hugo Gustafssona, jenž pak snadno trefil opuštěnou branku. Góly v rozpětí 121 sekund daly Švédům na hokejky klid.

Navíc hned při prvním střídání ve druhé třetině, po 45 vteřinách hry po nedůsledném českém pokrytí zvýšil Höglander, čímž byly karty jasně rozdány. Českým mladíkům docházely nápady, jak rozebírat perfektně organizovanou hru soupeře. Snaha se nedala reprezentantům upřít, jenže prohrávali většinu vhazování, nestihali výborně bruslící Švédy, a jak za stavu 0:3 ubíhal čas, bylo jasné, že pomýšlet na nějaký obrat skóre je čisté sci-fi.

Vyprodaná hala doufala alespoň v čestný úspěch domácích a ve 35. minutě k tomu bylo blízko, jenže Plášek a po něm ani Pekař ve skrumáži nedokázali procpat puk za záda ležícího Alnefelta. Ve třetí části sólo v oslabení dokonale zazdil Pytlík, na druhé straně čtvrthodiny před koncem Haš jen za cenu faulu zastavil Berggrenův brejk a nařízené trestné střílení provedl Söderström mazácky.

Aby si Češi museli vypít kalich hořkosti až do dna, přišel ještě pátý gól v Dostálově síti po další využité přesilovce Švédů. Přesto je smutné z ledu vyprovázel mohutný potlesk publika. Hokejisté padli, ale diváci byli skvělí.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:
Čtvrtfinále (Ostrava):
Česká republika - Švédsko 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 14. Höglander (Fagemo, Sandin), 16. H. Gustafsson, 21. Höglander (Sandin, Fagemo), 45. Söderström z trestného střílení, 51. D. Gustafsson (Höglander, Lundkvist). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Morozov - Šalagin (oba Rus.), Huseby (Kan.). Vyloučení: 5:1, navíc Klikorka (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 8693 (vyprodáno).
ČR: Dostál - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Šír, Myšák - Pytlík, Střondala, Plášek - Raška, Čajka, Blümel - Pekař, Pavel, Šik. Trenér: Varaďa.
Švédsko: Alnefelt - Söderström, Sandin, Lundkvist, Ginning, Broberg, Björnfot, Norlinder - Fagemo, D. Gustafsson, Höglander - Berggren, Bäck, Pasic - Holtz, Henriksson, Raymond - Öberg, H. Gustafsson, Nässén - Eriksson. Trenér: Montén.
Ostatní zápasy
Další program:
Sobota 4. ledna (Ostrava):
11:00 o udržení - 2. zápas: Německo - Kazachstán,
15:00 semifinále: Švédsko - Rusko,
19:00 semifinále: Kanada - Finsko.
Neděle 5. ledna (Ostrava):
11:00 o udržení - případný 3. zápas: Kazachstán - Německo,
15:00 o 3. místo,
19:00 finále.

Reklama

Související témata: