Hlavní obsah

Litvínov - Sparta 2:3V bitvě pod širým nebem slavila Sparta. V Drážďanech padl divácký rekord!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
24. Košťálek 0 : 1
37. Ščotka 1 : 1
47. Růžička 1 : 2
49. Rousek 1 : 3
55. Jarůšek 2 : 3
Záznam online reportáže

Jan Švanda (Drážďany)Sport.czPrávo
Aktualizováno

Velkolepou ledovou show pod širým nebem ovládli v Drážďanech hokejisté Sparty. Litvínov udolali 3:2, když soupeře zlomili během 121 vteřin závěrečné části. Do rozhodujícího trháku je poslaly zásahy Růžičky a Rouska. Na fotbalovém Stadionu Rudolfa Harbiga zároveň padl nový divácký rekord české extraligy. Do ochozů zavítalo 32 009 fanoušků, nejvíc jich přitom až doposud dorazilo před čtyřmi lety na Open Air Game v Brně. Souboj Komety se Spartou tehdy sledovalo 21 500 diváků.

Famózní, moc jsme si to užili, shodují se po Open Air Game hráči Sparty. Jak si zvykali na průhledné mantinely? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Duel pod otevřeným nebem se v rámci české nejvyšší soutěže uskutečnil počtvrté v historii, premiérově však hráči bojovali o body v zahraničí.

Od začátku to byla podívaná se vším všudy. Před samotným zápasem došlo na vystoupení mladých krasobruslařek, k vidění byly lasery, ohnivá show a stadionem zněla i píseň Zvonky štěstí od legendárního zpěváka Karla Gotta, která v chladném počasí zahřála zaplněné ochozy.

V kulichu s bambulí. Hokejisté Litvínova a Sparty na rozbruslení před Open Air v DrážďanechVideo: Sport.cz

Umoudřilo se nakonec i počasí. Během úvodního sobotního duelu mezi domácími Drážďany a Lausitzer Füchsee (5:3) totiž vál studený vítr a ledovou plochu skrápěl vytrvalý déšť, který však na extraligovou předehrávku ustal. Teploty se přesto nadále pohybovaly jen těsně nad nulou, oba realizační týmy oblékly teplé bundy, což ale kupodivu neplatilo pro všechny. Pověst otužilce potvrdil sparťanský kustod Josef Toma, zápas strávil pouze v tričku a kraťasech!

Hráči vyjeli na rozbruslení s kulichy na hlavách a při nástupu k zápasu pak z kabin vyšli za doprovodu čtyřiadvaceti nadaných bubenic ve speciálních dresech.

V prvních minutách se oba týmy rozkoukávaly, postupem času se ale začal hrát ofenzivní hokej, který diváky nenudil. Litvínovští byli v první třetině střelecky aktivnější, Sparta zase hrozila z rychlých brejků. Machovský se zapotil v přesilové hře, kdy dvakrát jedovatě pálil Lukeš, na druhé straně se vyznamenal i Janus, jenž bravurně vyrazil při přečíslení tři na jednoho ránu Kudrny a o chvíli později také střelu Tomáška. Vervu mohl poslat do vedení Baránek, jenže neuspěl stejně jako vzápětí v přečíslení Hanzl.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Utkání hokejové extraligy Litvínov - Sparta pod širým nebem na fotbalovém stadionu Rudolfa Harbiga v Drážďanech. Nástup obou týmů.

Góly padaly až po přestávce a hlavní roli přitom sehrál obránce Jan Košťálek. Jeho dělovku po několika sekundách druhé části ještě Janus za záda nepustil, ve 24. minutě mu však Tomášek naservíroval lahůdkový puk a 24letý bek neomylně zamířil do poloodkryté klece.

Pražané pak převzali iniciativu a lačnili po dalším zásahu. Janus ovšem druhý gól nedovolil. Litvínovu patřila druhá polovina prostřední části. Jarůšek ujížděl sám na Machovského, blafák provedl perfektně, místo prázdné branky ale zacílil pouze do pravé tyče. Navíc se při snaze o dorážku ještě bolestivě narazil o brankovou konstrukci.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva brankář Litvínova Jaroslav Janus, jeho spoluhráč Tomáš Pavelka a David Vitouch ze Sparty v duelu pod širým nebem na fotbalovém stadionu Rudolfa Harbiga v německých Drážďanech.

Severočeši se přesto vyrovnání dočkali. Ve 37. minutě napřáhl Ščotka a trefil puk nechytatelně pod víko. Litvínovský gól nadšeně oslavoval i sektor drážďanských fandů. Vedení mohl Pražanům bleskově vrátit Říčka, jenže na Januse nevyzrál.

Tribuny od druhé třetiny dost prořídly, nadále však sledovaly napínavou partii. Hned zkraje závěrečné části měl druhý gól na holi Tomášek, jenže ani on výborného litvínovského brankáře nepřelstil.

Machovský pak podržel Pražany při pokusu Trávníčka a ti následně udeřili. Ve 47. minutě totiž vypálil Polášek a Růžička pohotovou dorážkou zblízka rozvlnil síť. Za dalších 121 sekund navíc sparťanský sektor rozjásal také Rousek, když se elegantně uvolnil a nasměroval kotouč pod horní tyč. Severočeši se dál srdnatě rvali a po Kašparově ráně je Jarůšek přesnou dorážkou přiblížil na dostřel. Více toho už ale Kýhosovi svěřenci nestihli, byť to v samém závěru zkusili na ledě v šesti. Kruppova parta si vítězstvím upevnila první příčku tabulky.

Hokejová Tipsport extraliga - 45. kolo (hráno v Drážďanech):
Litvínov - Sparta 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 37. Ščotka (Mahbod), 55. Jarůšek (Kašpar, T. Pavelka) - 24. Košťálek (Tomášek, Řepík), 47. V. Růžička (Polášek, A. Kudrna), 49. Rousek (A. Kudrna). Rozhodčí: Hodek, Šír - Tošenovjan, Jelínek. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 32 009.
Litvínov: Janus - Jánošík, Ščotka, Kudla, T. Pavelka, J. Říha, Baránek, Kubát - Mahbod, M. Hanzl, Jarůšek - Petružálek, V. Hübl, F. Lukeš - L. Kašpar, Gerhát, Hedberg - Jurčík, Válek, Trávníček. Trenér: Kýhos.
Sparta: Machovský - Tomáš Dvořák, Košťálek, Piskáček, Polášek, Blain, Kalina, Poizl - Řepík, Tomášek, Smejkal - Rousek, V. Růžička, A. Kudrna - Forman, Pech, Říčka - Dvořáček, Sukeľ, D. Vitouch. Trenér: Krupp.

Reklama