Hlavní obsah

Kanada - Rusko 4:3Sladká pomsta! Kanaďané po báječném obratu zdolali Rusy a slaví zlato

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Prohrávali dvanáct minut před koncem ostravského finálového duelu 1:3 s Ruskem, přesto Kanaďané ještě urvali zlato z MS hokejistů do 20 let. Pro svou zemi už osmnácté, sborná byla stříbrem zdrcená. V rozpětí necelých sedmi minut třetího dějství inkasovala tři branky a už takřka zhmotněný sen o triumfu se rozplynul.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kanadští mladíci, noví mistři světa hokejových dvacítek s pohárem pro vítěze.

Článek
Fotogalerie

Pro obě mužstva bylo vzájemné finále tak trochu vysněným duelem. Kanada kula odvetu za potupnou porážku 0:6 ve skupině, naopak Rusové chtěli kolébku hokeje porazit podruhé během osmi dnů a tím ukončit od roku 2011 trvající čekání na titul. Napětí bylo znát na ledě i ve vyprodaném hledišti, kde měly dominanci přes tři tisícovky fanoušků zámořského celku.

Navrch měli během první třetiny Rusové i díky čtyřem přesilovkám, ale Kanada je vzorně odbránila a jistě chytající Hofer výkonem navazoval na svou neprůstřelnost ze semifinále s Finy. Ve finále nakonec převedl 35 úspěšných zákroků.

Skutečné gólové šance přišly až ve druhé části. Nejprve si vylámali zuby na brankáři Marčenko i Chovanov, až za páté kanadské vyloučení přišel trest. Ve 30. minutě Zamula v přesilovce vypálil od modré čáry a clonící Alexandrov změnil směr letu puku, na což nemohl Hofer zareagovat.

Vedení sborné vydrželo ale jen 84 vteřin. Rusové doplatili na vlastní nedisciplinovanost, když při signalizovaném vyloučení Žuravljova fauloval i Voronkov a Kanaďané pak nepotřebovali ani půl minuty přesilovky pět na tři, aby Cozens dostal puk do sítě.

Finálový zápas nabral strhující tempo, oba týmy udivovaly bruslením i hokejovou šikovností a zámořský výběr mohl ve 35. minutě dostat do vedení z přečíslení Foudy, ale Miftachov byl proti. Navíc tak trochu platilo, nedáš, dostaneš. Sborná bleskově otočila hru. Vnuk ruské legendy Biljaledtinova, obránce Romanov vypálil a Hofer kotouč pouze zbrzdil. Na hraně brankoviště se k němu dostal Děnisenko, který mu to pod betonem doštouchnul puk do sítě.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Grigorij Děnisenko podruhé překonává Joela Hofera v brance Kanady, vpravo Kevin Bahl už zasáhnout nestačil.

Kanada se pak musela víc tlačit do útoku. McMichael se na začátku třetí části řítil na Miftachova úplně sám, ale ruský brankář dostal puk nad horní tyčku. Ve 49. minutě se docela nečekaně prosadil jediný ruský hokejista, který v předchozích šesti zápasech nezískal ani jeden kanadský bod. Sorkin dostal zpoza branky krásný pas od Kruglova a zamířil milimetrově přesně.

Stav 1:3 vypadal pro Kanadu už hodně nepříznivě, ale o 34 vteřin už to neplatilo. Addison střílel z úhlu a dráze puku se postavila brusle McMichaela. Sudí u videa ale ověřili, že nešlo o úmyslné kopnutí. Navíc v 52. minutě při vyloučení Voronkova za krosček vzal přesilovku na sebe kapitán Hayton a svým šestým gólem na turnaji se postaral o bleskový návrat ruského provinilce z trestné lavice.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Situace před ruskou brankou ve finále MS Zleva Bowen Byram z Kanady, brankář Amir Miftachov z Ruska, Dylan Cozens z Kanady, Alexandr Romanov z Ruska, Maxim Sorkin z Ruska a Barrett Hayton z Kanady.

Už se zdálo, že boj o zlato může dospět až k prodloužení, ale v 56. minutě přišla velká chvíle nenápadného útočníka Thomase, který obral Rusy o puk, udělal několik rychlých kroků, puk si svižně přehodil na bekhend a zblízka zavěsil.

Když se ale Bahl dopustil hákování, Rusové se odhodlali k power play a hráli přesilovku v šesti proti čtyřem, ale Kanada už se nenechala o zlato připravit. Sudí jí trochu diskutabilně odpustili vyloučení za zdržování hry. Mladí hráči sborné úplně neunesli frustraci ze ztraceného duelu a jejich kapitán Děnisenko končil zápas na trestné lavici.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Překonaný brankář Amir Miftachov z Ruska.

MS hokejistů do 20 let v Ostravě – finále:
Kanada - Rusko 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)
Branky a nahrávky: 32. Cozens (Veleno, Lafreniere), 50. McMichael (Addison, Byram), 52. Hayton (Addison, Lafreniere), 57. Thomas (McMichael, Addison) - 30. N. Alexandrov (Zamula), 35. Děnisenko (Romanov, Sokolov), 49. Sorkin (Kruglov). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman (oba Fin) - Lundgren (Švéd.), Synek (SR). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 8693.
Kanada: Hofer – Bahl, Addison, Byram, Bernard-Docker, McIsaac, T. Smith, Drysdale – McMichael, Dellandrea, Dudas – Lafreniere, Hayton, N. Foote – Foudy, Veleno, Cozens – Mercer, Thomas, Lavoie.
Rusko: Miftachov – Romanov, Galeňuk, Pylenkov, Zamula, Misjul, Žuravljov – Děnisenko, Chovanov, Sokolov – Dorofejev, Morozov, Alexandrov – Marčenko, Voronkov, Podkolzin – Rtiščev, Kruglov, Sorkin.
Konečné pořadí:
1. Kanada
2. Rusko
3. Švédsko
4. Finsko
5. Švýcarsko
6. USA
7. Česko
8. Slovensko
9. Německo
10. Kazachstán (sestup)
All Star: Hofer (Kan.) - Sandin (Švéd.), Romanov (Rus.) - Lafreniere, Hayton (oba Kan.), Fagemo (Švéd.)
Nejužitečnější hráč turnaje:
Alexis Lafreniere
Rozdělení skupin pro příští šampionát v Edmontonu a Red Deeru:
Skupina A: Kanada, Finsko, Švýcarsko, Slovensko, Německo.
Skupina B: Rusko, Švédsko, USA, Česko, Rakousko.

Reklama

Související témata: