Hlavní obsah

Hosszúová a Peaty jsou nejlepšími evropskými plavci roku 2019

Londýn

Katinka Hosszúová a Adam Peaty jsou nejlepšími evropskými plavci roku 2019. Maďarská hvězda ovládla anketu evropské federace plavecké federace (LEN) popáté, britský prsař triumfoval potřetí. Oba měli v hlasování zástupců evropských národních federací a funkcionářů LEN výraznou převahu.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Katinka Hosszúová na archivním snímku.

Článek

Hosszúová získala v ženské kategorii více než polovinu hlasů a navázala na triumfy z let 2013 až 2016. Pomohlo jí k tomu výjimečné vystoupení na mistrovství světa v Koreji, kde znovu ovládla polohový závod na 400 metrů a jako první žena v historii vyhrála nějakou disciplínu popáté za sebou. Další zlato přidala na krátké polohovce, takže se jí počtvrté za sebou povedl na MS double. V prosinci přidala čtyři tituly na ME v krátkém bazénu.

Téměř 50 procent hlasů obdržel Peaty, který v létě v Kwangdžu získal dva individuální a jeden štafetový titul. Své vystoupení ozdobil vylepšením vlastního světového rekordu na 100 metrů prsa. Díky tomu po úspěších v letech 2016 a 2017 znovu usedl na trůn pro nejlepšího evropského plavce.

Reklama

Související témata: