Hlavní obsah

Česká štafeta doplatila na tři trestná kola, nejvíc se trápila Davidová

Oberhof
Aktualizováno

Druhý a třetí úsek štafetového závodu Světového poháru zničily ambice českých biatlonistek. Lucie Charvátová musela po střelbě vstoje na jedno trestné kolo, Markéta Davidová dokonce na dvě, a tak reprezentantky v německém Oberhofu obsadily až desáté místo. Zlatý hattrick dovršily Norky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eva Kristejn Puskarčíková na archivním snímku ze stíhacího závodu v prosinci 2018 v Novém Městě na Moravě.

Článek

Na úvodním úseku si vedly nejlépe Italka Vittozziová s Francouzkou Simonovou, ale také Jessica Jislová vleže i vstoje odstřílela bez dobíjení a předávala desátá s odstupem jen čtvrt minuty na třetí Švýcarsko. „Jak jsem byla po Vánocích nemocná, tak se ještě necítím úplně dobře v běhu a věděla jsme, že si při střelbě nesmím dovolit žádné zdržení," mínila česká reprezentantka.

Druhá členka české štafety Lucie Charvátová zvládla první položku s jediným dobíjením a v běhu vytáhla českou štafetu na osmé místo, jenže vstoje se jí rozklepaly nohy a do hlavy se znovu vkradl strašák nezdaru. Přestože odkládala rány, jeden terč přes maximální využití náhradních nábojů zůstal nesklopený.

Z trestného kola se Charvátová vrátila až patnáctá. „Necítila jsem se dobře, stojka pak pro mě byla neskutečně těžká. Tam už mi prostě úplně došlo," říkala v České televizi. Špatně dopadla dosud vedoucí Italka Wiererová, která si musela po druhé položce dát celkem 300 metrů navíc, což znamenalo propad až na osmé místo. V cíli byly Italky dokonce devátá.

Do čela závodu se tak prosadila štafeta Švýcarska, ze tří čtvrtin tvořená sestrami Gasparinovými. Druhá Francie ztrácela v polovině závodu přes čtyřicet sekund, dopředu se draly i Norky. Markéta Davidová začínala třetí úsek se ztrátou dvou minut, a jak to chtěla stáhnout, tak možná trochu přepálila tempo na lyžích. Zákonitě měla obrovské potíže při střelbě.

Vleže třemi úspěšnými dobitími ještě odvrátila hrozbu trestného kola, vstoje už ale musela dvakrát kroužit. „Nemůžu si dovolit tolik chyb, protože v současné formě to nejsem schopná doběhnout. Zvlášť, když je to tady samá ledová plotna," říkala Davidová, která předávala až čtrnáctá bez reálné šance, aby se Česko ještě vmáčklo do vysněné osmičky.

Mezitím přišlo Švýcarsko o stupně vítězů, neboť Aita Gasparinová šla po střelbě vstoje na trestné kolo, což stálo Švýcarko pozici na stupních vítězů. Na poslední úsek vyrazilo společně v čele trio Braisazová, Eckhoffová, H. Öbergová. Tajenku obsazení pódia rozřešila závěrečná střelecká položka, při níž vítězka čtvrtečního sprintu Röiselandová rozhodla o tom, že Norky i potřetí během letošní zimy ovládly pohárový závod.

Stříbro braly Švédky a bronz Francie, pro obě tyto země je to sezónní maximum. Česká finišmanka Eva Kristejn Puskarčíková odvedla skvělou práci. Při střelbě byla stoprocentní a patřila i mezi nejrychlejší v běhu na svém úseku. Reprezentantkám to pomohlo alespoň na desáté místo v cíli. „Dělala jsem, co jsem mohla. Dobrý pocit si snad ponesu do nedělního masáku," líčila.

Světový pohár biatlonistek - štafeta žen na 4x6 km v Oberhofu
1. Norsko (Solemdalová, Tandrevoldová, Röiselandová, Eckhoffová) 1:14:11,6 (0+11)
2. Švédsko (E. Öbergová, Perssonová, Brorssonová, Öbergová) +21,1 (0+10)
3. Francie (Simonová, Bescondová, Aymonierová, Braisazová) +33,1 (0+12)
4. Německo (Hinzová, Hettichová, Hammerschmidtová, Herrmannová) +1:10,4 (1+11)
5. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) +1:24,5 (1+9)
6. Ukrajina (Merkušinová, Džimoavá, Semerenková, Pidhrušná) +1:35,9 (1+7)
7. Rusko (Rezcovová, Poršněvová, Mironovová, Kuklinová) +2:20,7 (0+14)
8. Bělorusko (Alimbekavová, Krjuková, I. Kručinkinová, J. Kručinkinová) +2:37,4 (1+10)
---
10. Česko (Jislová, Charvátová, Davidová, Kristejn Puskarčíková) +3:38,6 (3+10)

Reklama

Související témata: