Hlavní obsah

Dobrá zpráva. V Harrachově se podařilo obnovit provoz na můstku K-70

Harrachov

Ve zchátralém skokanském areálu v Harrachově se po více než roce opět skáče na lyžích. Provoz se podařilo obnovit na začátku ledna na můstku s kritickým bodem 70 metrů. Pro přípravu mládeže je zásadní, v republice je jediný, řekl v pondělí ČTK Stanislav Slavík z Lyžařského a turistického Bucharova klubu Harrachov.

Foto: Úsek skoku na lyžích SLČR

Skokan na lyžích Filip Sakala při SP v Engelbergu.

Článek

Spolek skokanský areál nově provozuje díky tomu, že převzal v polovině prosince od Českého olympijského výboru jeho podíl v obecně prospěšné společnosti Areál skokanských můstků Harrachov. Podle Slavíka bude možné skákat v této sezoně i na můstku K40, jeho otevření zatím brání nedostatek sněhu. "Bylo by dobré, kdyby byla v provozu ještě devadesátka, ale momentálně to její technický stav neumožňuje," dodal Slavík.

Provoz harrachovského areálu, který slouží jako tréninkové centrum, byl zastaven loni v květnu. Podle odborného posudku byly v havarijním stavu konstrukce můstku K-90, nájezd můstku K-40, věž trenérů a vlek. Musely být uzavřeny, pod nájezdy hrozilo nebezpečí kvůli odpadávání zkorodovaných částí konstrukce. Harrachovští nadšenci vytvořili spolek a vyhlásili na záchranu můstků sbírku, zatím se podařilo vybrat přes půl milionu korun. Zároveň se dali do oprav malých můstků, aby se na nich dalo už tuto zimu skákat.

"Všechno jsme v podstatě dělali brigádnicky. Platil se jen materiál, takže náklady byly minimální. Kdyby to dělala firma, tak jsou peníze ze sbírky pryč," uvedl Slavík. Můstek K-70 je v provozu od 4. ledna. "Byly tady kluby z Frenštátu, Lomnice, Desné, Liberce, Harrachova i juniorská reprezentace a také Čestmír Kožíšek, který nemá jinou možnost, kde trénovat. Měli jsme sedm tréninků a takových 700 až 800 skoků se uskutečnilo," řekl Slavík. Podle něj je dobře, že se podařilo zprovoznit i vlek. Bez něj by byl počet skoků ani ne poloviční.

Můstek K-90 by spolek rád zprovoznil na příští sezonu. "Není to neřešitelné, ale bude to stát řádově statisíce. To se už nedá řešit brigádnicky, musí se to dělat profesionálně," uvedl Slavík. Podle něj jde ale stále o dočasné řešení. "Aby se na tom dalo bezpečně sportovat. Ale areál potřebuje velkou investici, celkově předělat. To, co děláme, je životnost na dva tři roky," dodal.

Harrachov má pět středních a velkých můstků, žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Velký můstek s kritickým bodem K-120 je uzavřený už přes deset let a "mamut" K-180 od roku 2014. Liberecký kraj uvolnil peníze na zpracování studií, které by měly ukázat, jak nákladná obnova areálu bude. Předběžně se ale odhaduje, že přijde na půl miliardy. Studie by měla být hotová do jara.

Reklama

Související témata: