Hlavní obsah

Kouř ve vzduchu kosí hvězdy! Tenistka se zhroutila, zápas nedohrály i další

Už řadu týdnů bojuje Austrálie s děsivými požáry, které mají na svědomí řadu lidských životů. Řádění přírody si však bere daň i na turnajích, které na nejmenším světadílu probíhají. Na vlastní kůži se o tom mohla přesvědčit slovinská tenistka Dalila Jakupovičová, která během utkání zkolabovala. A zdaleka nebyla sama, kdo měl zdravotní problémy...

Slovinská tenistka Dalila Jakupovičová zápas pro zdravotní problémy nedohrálaVideo: sntv

 
Článek

První grandslamový turnaj roku Australian Open začíná až za týden, už nyní však organizátoři bojují s řadou problémů. Kromě tradičních veder, která v Melbourne panují, vše zhoršují rozsáhlé požáry, jenž výrazně negativně ovlivňují kvalitu vzduchu.

Jak velké překážky můžou na tenistky a tenisty čekat na Australian Open, to ukázala už probíhající kvalifikace na slavný grandslam. Jako jedna z prvních se o tom přesvědčila slovinská tenistka Dalila Jakupovičová, která  v zápase prvního kola proti Švýcarce Voegeleové na kurtu zkolabovala.

Bývalá 38. hráčka světa přitom měla zápas výborně rozehraný, když první set vyhrála 6:4. Ve druhé sadě byl stav 6:5 pro Švýcarku, když se naplno projevily problémy Slovinky, se kterými již nějakou dobu bojovala.

Jakupovičová se chystala na podání, když se za základní čárou sesula nečekaně k zemi. K tenistce okamžitě přispěchal hlavní rozhodčí i lékařka. Otřesená hráčka pak s jejich pomocí opustila dvorec.

Neměly jsme hrát, říká Jakupovičová

"Bylo to strašné, vůbec jsem se nemohla nadechnout. Nikdy se mi nic takového nestalo, měla jsem strach. Byla jsem kousek od kolapsu," přiznala po zápase Slovinka.

"Nebylo správné, že jsem hrály, bylo to nebezpečné pro naše zdraví. Překvapilo mě, že to pořadatelé dovolili. My jsme nedostaly na výběr, hrát jsme musely. Kdybychom odmítly, dostaly bychom pokutu," dodala rodačka z Jesenice.

Podle vyjádření pořadatelů však počasí bylo pro tenistky bezpečné a problémy Jakupovičové s kvalitou ovzduší nesouvisí.

Foto: Sport.cz

Dalila Jakupovičová bojovala se zdravotními problémy

Faktem je, že Slovinka nebyla zdaleka jediná, kdo měl zdravotní problémy. S podobnými strastmi se potýkala také v kvalifikačním zápase kanadská hvězda Eugenie Bouchardová, která však po lékařském zásahu svůj zápas dovedla do vítězného konce.

Jaký vliv bude mít počasí na blížící se start hlavní soutěže Australian Open, to je zatím nejasné. "Budeme postupovat den po dni a vše konzultovat s lékaři a meteorology. Zdraví hráčů a diváků je naší jasnou prioritou," píše se v oficiálním prohlášení organizátorů.

Dýchací problémy trápily i Brita Liama Broadyho v zápase s Bělorusem Ivaškou. "Myslel jsem si, že jsem v pořádku, ale po čtyřech hrách jsem vůbec nemohl dýchat, počasí bylo absolutně šílené," říkal po drtivé porážce 3:6, 0:6 tenista.

Ze stejných důvodů byl ukončen i exhibiční duel Marie Šarapovové s Němkou Laurou Siegemundovou.

Reklama