Hlavní obsah

To byla jízda! Kvitová předvedla senzační výkon a nebezpečné Rusce nedala žádnou šanci

nov, panSport.cz
Aktualizováno

Dominantní, agresivní a především bezchybný tenis ukázala ve 3. kole Australian Open Petra Kvitová. Světová osmička porazila letos neporaženou Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou 6:1, 6:2 a dala zavzpomínat na své životní výkony. V osmifinále se česká hvězda utká s Řekyní Marií Sakkariovou, která si poradila ve dvou setech s Američankou Madison Keysovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová vyřadila ve 3. kole Australian Open Rusku AlexandrovovouVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Před zápasem hovořily hlasy expertů o velmi těžkém úkolu pro sedmou nasazenou Češku. Její soupeřka, která žije a trénuje v Praze, letos ještě neprohrála a na začátku roku se prezentovala životní formou.

Kvitová vstoupila do zápasu odvráceným brejkbolem a už úvodní hra, která trvala sedm minut, předpovídala velkou bitvu.

Foto: Issei Kato, Reuters

Petra Kvitová (vlevo) přijímá gratulace od Rusky Jekatěriny Alexandrovové po zápase 3. kola Australian Open.

Ta ale v prvním setu k viděni nebyla.

Hned ve druhém gamu ukázala česká žebříčková dvojka, jak s příležitostí na zisk podání soupeře správně nakládat, a hned svojí první šanci využila, po rychlém potvrzení brejku se devětadvacetiletá rodačka z Bílovce dostala do trháku - 3:0.

Finalistka z loňského roku trefovala od úvodu míče čistěji než ve druhém kole se Španělkou Badosaovou a když ji k tomu Alexandrovová pomohla ve 4. gamu dvěma dvojchybami, měla Kvitová v první sadě už opravdu luxusní náskok.

Premiérovou hru si vítězka turnaje v Shenzhenu připsala až za stavu 0:5, v dalším gamu už ale Kvitová podávala na vítězství v úvodním dějství a i tento game přesně dokumentoval to, jak první set v celém průběhu vypadal. Za 31 minut jednoznačně 6:1.

Foto: Issei Kato, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová v zápase 3. kola Australian Open proti Rusce Jekatěrině Alexandrovové.

Osmadvacetiletá tenistka světa, o které se mluvilo také v souvislosti s českým občanstvím, najednou neměla proti rychle a přesně hrající Kvitové tolik času na údery jako v minulých zápasech a tentokrát to nebyla ona, kdo diktoval tempo hry.

Agresivní a bezchybná Kvitová

Přesto se na začátku druhého setu dostala do varu, především na servisu, z čehož pramenily úvodní dva podržené servisy Alexandrovové. Stále bezchybná na podání ale byla i Kvitová a tak úvod druhé sady přinesl klidnější průběh.

Ten se zvrtl v páté hře, ve které se potkaly přesné returny Kvitové a v pořadí pátá dvojchyba Rusky. Vedení šlo poprvé v sadě číslo dvě za zkušenější z dvojice.

A ve výkonu, který připomínal nejlepší časy, pokračovala Kvitová i nadále, minimum chyb, agresivita a naprostá dominance na servisu - to byly znaky jejího dnešního výkonu. Alexandrovová přitom nehrála špatně, Kvitová jí toho ale moc nedovolila a za další chvilku už vedla 5:2.

Poslední díl skládačky, který znamenal i to, že si v celém zápase Kvitová ani jednou neprohrála servis. I ten zapadl přesně tak, jak měl. Hned první mečbol využila devětadvacetiletá Češka a po excelentním výkonu se mohla radovat z postupu do 4. kola.

„Cítila jsem se dobře na kurtu, první hra byla trochu ošidná, ale pak to šlo už dobře. Hrála jsem, co jsem měla hrát. Máme s Jekatěrinou podobnou hru, takže hodně záleželo na prvním úderu. Teď musím zrelaxovat, dát si dobrou masáž a něco si taky koupit," rozesmála publikum na druhém největším dvorci v Melbourne v pozápasovém rozhovoru česká tenisová star.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Ženy
Dvouhra - 3. kolo
Alexandrovová (25-Rus.) - Kvitová (7-ČR) 1:6, 2:6
Čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Bouzková, Zidanšeková (ČR/Slovin.) 6:3, 7:5
Peschkeová, Schuursová (8-ČR/Niz.) - Stollarová, Jastremská (Maď./Ukr.) 6:4, 6:2
Hibinová, Ninomijaová (Jap.) - Hradecká, Klepačová (11-ČR/Slovin.) 6:4, 6:0
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Dabrowská, Kontinen (3-Kan./Fin.) - Hradecká, Krawietz (ČR/Něm.) 6:2, 6:4
Výsledky dalších zápasů najdete zde >>>

Reklama