Hlavní obsah

Plíšková znovu grandslam nevyhraje. Nestačila na ruskou outsiderku

Brisbane
Aktualizováno

Světová tenisová dvojka Karolína Plíšková prohrála ve 3. kole Australian Open s osmadvacetiletou Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou 6:7, 6:7. Ani v Melbourne tak svůj první grandslamový titul nezíská, po loňské semifinálové účasti navíc přijde o značnou porci bodů v žebříčku WTA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Plíškové s PavljučenkovovouVideo: sntv

 
Článek

I druhá velká česká naděje měla v pavouku třetího kola ruskou soupeřku. Anastasije Pavljučenkovová vstupovala do utkání s českou žebříčkovou jedničkou s hrozivou vzájemnou bilancí 0:6 a i na letošním turnaji byla pasována do role jasné outsiderky.

Svěřenkyně Daniho Vallverdua očekávala hezčí, ale také těžší utkání než to předchozí, ve kterém Němka Laura Siegemundová hrála hodně pomalu a často trefovala údery nečistě. Očekávání Plíškové se začalo naplňovat velmi rychle.

Úvod zápasu sice začala dvěma vyhranými míči při podání osmadvacetileté rodačky ze Samary Plíšková, k brejkbolu se ale nedostala, a naopak při svém úvodním servisu byla hned šestkrát ve velkých problémech - sextet možností Pavljučenkovové ale dokázala zlikvidovat a tak se šlo na startu osmifinále „po svých" - 1:1.

Úvodní dvě hry trvaly rovných 21 minut, a tak zatímco na druhém kurtu šla Angelique Kerberová servírovat na ukončení sady, utkání Plíškové, které začalo ve stejný čas, se teprve loudalo do třetí hry.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková v utkání 3. kola Australian Open.

V té se Ruska prezentovala precizním tenisem, který poté přenesla i do dalšího gamu, ve kterém poprvé Plíškové prorazila servis a trhla se do vedení 3:1. „Ace Queen" se v tu chvíli opírala pouze o podání, ve všech ostatních činnostech dominovala třicátá dáma světového rankingu.

Jeden z klíčových momentů úvodního dějství pak přinesl sedmý game. Česká naděje se poprvé dostala výrazněji do hry při podání Pavljučenkovové, zrychlila údery a dočkala se i chyb soupeřky. Druhou brejkbolovou příležitost využila a vrátila se do hry o první set.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Ruská tenistka Anastasia Pavljučenkovová v utkání třetího kola Australian Open.

I Igor Andrejev, bývalý známý ruský tenista, v současnosti kapitán ruského fedcupového týmu, sledoval, jaké drama nabízí koncovka první sady. Pavljučenkovová udržela v kritické situaci nervy na uzdě a za stavu 5:5 odvrátila pět příležitostí Plíškové na uzmutí servisu.

Loňská semifinalistka se zvládla naopak udržet v prvním setu s noblesou - čistou hrou - na řadě byl tedy tie break. V něm opět převzala aktivitu ve výměnách ruská hráčka, Plíškové nešel servis jako v přechozích gamech a vyústěním byla porážka 4:7 ve zkrácené hře.

Druhá sada jako přes kopírák

Frustrace ze ztráty prvního setu se promítla do hry Karolíny Plíškové i na startu dějství druhého, ve kterém hned přišla o své podání. Nezvykle pak pustila uzdu emocím, když při výměně stran za stavu 1:2 odhodila raketu na svoji lavičku.

Tento akt jí ale pohodu prozatím nepřinesl a po exhibici skvělých vítězných úderů zvýšila Pavljučenkovová na 3:1. Ruská tenistka, která se v minulosti často trápila na svém servisu, zdá se, i v pozdějším věku na této slabině zapracovala, a podání jí dnes fungovalo výborně. Přesto se i Plíšková své šance dočkala a zužitkovala ji. V Lod Laver Areně byl stav 3:3.

Nejdřív absolutní suverenita v kritickém stavu a dva odvrácené brejkboly, pak laciná chyba při lehkém úderu u sítě. Plíšková střídala v koncovce druhé sady světlé chvilky s těmi slabšími. Další předlouhý game nakonec Plíšková zvládla a zajistila si minimálně druhou zkrácenou hru, v tuhle chvíli vedla 6:5.

Zápas ještě nedospěl ani do závěru druhé sady a už se hrálo více než 120 minut...

Tři dvojchyby ve 12. hře setu druhého, skoro až návrat ke starým časům, kdy Pavljučenkovová byla schopna nasekat až dvacet dvojchyb za zápas, přesto ani tohle Plíškové nestačilo. Hra, která bude lounskou rodačku dlouho mrzet, šla nakonec za Ruskou a na řadu přišla druhá zkrácená hra.

Foto: Issei Kato, Reuters

Česká tenistka Karolína Plíšková v utkání 3. kola Australian open proti Rusce Pavjučenkovové.

V té byla Plíškova znovu zatažená, netrefovala první servis, ve výměnách nebyla aktivní. Narozdíl od ní pokračovala Pavljučenkovová neuhla od své agresivity a to jí také nakonec přineslo úspěch. Ještě o míček méně v porovnání s úvodním setem uhrála světová dvojka v této zkrácené hře.

Po takřka dvou a půl hodinách boje v australské výhni se tak z postupu radovala Anastasie Pavljučenkovová. Ta, která se nebála a byla v rozhodujících chvílích odvážnější...

"Nevím, co říct, myslím, že si to uvědomím až o chvíli později, pořád jsem hlavou v zápase. Opravdu jsem si to užívala, zní to jako fráze, ale některé body jsem si doslova užila. Je to úžasné porazit poprvé Karolínu. Můj cíl byl vzít Karolíně jedno nebo dvě podání, protože ona je skvělá servismanka a to se povedlo. Držela jsem si často i svůj servis, což taky pomohlo," vyjádřila se k zápasu vítězka.

Krejčíková se Siniakovou postoupily do osmifinále

Bývalé světové jedničky ve čtyřhře si poradily i ve svém druhém zápase na turnaji a po setech 3:6, 6:1 a 6:3 s belgicko-americkou dvojicí Flipkensová-Townsendová, postoupily do osmifinále Australian Open.

Do osmifinále postoupily také ve čtyřhře nejvýše nasazené Barbora Strýcová se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, které porazily americko-švýcarskou dvojici Davisová, Golubicová 6:1 a 7:5. V boji o čtvrtfinále se v pondělí utkají s Chorvatkou Darijou Jurakovou a Srbkou Ninou Stojanovičovou

Australian Open
Dvouhra 3. kolo
Pavljučenková (30-Rus.) - Ka. Plíšková (2-ČR)  7:6, 7:6
Čtyřhra - 2. kolo
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Davisová, Golubicová (USA/Švýc.) 6:1, 7:5
Krejčíková, Siniaková (4-ČR) - Flipkensová, Townsendová (Belg./USA) 3:6, 6:1, 6:3
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Viďmanová (ČR) - Semenistá (Lot.) 2:6, 6:2, 6:4
Výsledky dalších zápasů najdete zde >>>

Reklama