Hlavní obsah

Český útočník ohromil zámoří! Vypálil nejtvrdší střelu v historii a má světový rekord

Ontario/Praha

Nejtvrdší střelu v hokejovém světě umí vypálit Čech. Útočník Martin Frk při nedělních dovednostních soutěžích během Utkání hvězd AHL vystřelil puk rychlostí 175,7 km/h a překonal tak osm let starý světový rekord Zdena Cháry.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Český útočník Martin Frk (29) má nejtvrdší střelu na světě

Článek

Frk patří do organizace NHL v Los Angeles Kings, kde se mu však nedaří natrvalo prosadit a většinu sezony tak hraje za farmářský tým Ontario Reign. V AHL se mu zatím vede výborně, nasbíral 30 bodů ve 33 zápasech a pohodu si přenesl i do exhibičního klání.

Šestadvacetiletý rodák z Pelhřimova se v jeho domovské Toyota Areně rozjel k puku, který napálil do brány a na displeji ukazující rychlost se rozsvítil rekordní zápis 109,2 mil za hodinu. Z tribun se rázem ozval bouřlivý aplaus.

Dosud nejtvrdší střelu před tím zaznamenal bostonský obr Zdeno Chára, který při Utkání hvězd NHL v roce 2012 vystřelil puk rychlostí 175,1 km/h.

Foto: Winslow Townson, Reuters

Kapitán Bostonu Zdeno Chára.

„Pořád nemůžu uvěřit, že jsem Cháru porazil, protože on do toho umí fakt říznout. Možná budu mít šanci si o tom s ním popovídat, pro mě to je skvělý moment," radoval se ze svého počinu český reprezentant.

V KHL a dokonce i v české extralize už viděli fanoušci i tvrdší střely, než vyslal v neděli na bránu Frk. Na střelu se však při dovednostních soutěžích ve zmíněných ligách rozjíždí z větších vzdáleností a jiná je i vzdálenost radaru od puku.

Během utkání hvězd AHL se blýskl i druhý český zástupce Vítek Vaněček z Hershey, který se dělil o cenu pro nejlepšího brankáře Connorem Ingramem z Milwaukee Admirals a Alexem Nedeljkovicem z Charlotte. Všichni si připsali shodně 14 úspěšných zákroků při střelách z mezikruží a samostatných nájezdů.

Reklama

Související témata: