Hlavní obsah

Norská legenda Northug pojede na Jizerské 50 i hlavní závod!

Liberec

Původně se měl zúčastnit jen sprinterských závodů, nakonec jeden z nejlepších běžců na lyžích v historii Nor Petter Northug pojede v neděli 9. února na severu Čech i hlavní závod na 50 kilometrů!

Foto: Sport.cz

Petter Northug na archivním snímku.

Článek

V rámci Ski Classics se dvojnásobný olympijský vítěz a třináctinásobný mistr světa zúčastnil již minulý víkend italské Marcialongy, kde skončil na 99. místě. „Profil trati Jizerské padesátky by mu mohl vyhovovat více, navíc je trať o více než 20 km kratší než ta italská," říká tiskový mluvčí Richard Valoušek.

„Je pro mě velkou motivací zazávodit si na specifické trati v Jizerských horách, kterou musím nejdříve trochu poznat," říká čtyřnásobný medailista z olympijských her v kanadském Vancouveru. I proto do Česka dorazí již ve čtvrtek.

Zlaté vzpomínky na Liberec

Pořadatelů registrují o hvězdného lyžaře mezi fanoušky stále velký zájem, byť úctyhodnou kariéru uzavřel již před dvěma lety. „Diváci mají o Northuga stále velký zájem, sociální sítě Jizerské 50 zahltily dotazy, kde si bude možné slavného závodníka nechat podepsat. Tím, že se zdrží v Jizerských horách minimálně tři dny, dává všem fanouškům velkou šanci se s ním potkat osobně," slibuje Valoušek. Northug se zúčastní již pátečních sprinterských závodů, kde vítěz bere prémii sto tisíc korun.

Dnes 34letý Petter Northug má na Česko dobré vzpomínky. Na mistrovství světa v Liberci v roce 2009 vyhrál hned tři zlaté medaile. Ovládl skiatlon, trať na 50 kilometrů volně a triumfoval i ve štafetě.

53. ročník Jizerské 50 startuje už za necelé dva týdny. V pátek 7. února je na programu Bedřichovská 30 volně, sprinty soupaž a dětské závody. V sobotu se jede Bedřichovská 25 a 10 klasicky a firemní štafeta. V neděli 9. února odstartuje v 8.30 hlavní závod na 50 kilometrů klasicky.

Reklama