Hlavní obsah

Varování pro Spartu! Letenským uštědřil facku třetiligový tým. Baník konečně vyhrál

Praha
Aktualizováno

Porážka s lídrem tabulky? Dobrá, ale přece jen jde o jednu ze čtyř skupin třetí nejvyšší španělské soutěže... Fotbalisté pražské Sparty překvapivě prohráli v prvním přípravném duelu na soustředění v Marbelle s domácím týmem 1:2. Letenští nenavázali na předchozí tři výhry v zimní přípravě, přestože od deváté minuty vedli. Soupeř ve druhé půli skóre otočil. Plzeň v sousední Esteponě porazila 1:0 japonský Šonan Bellmare. V Turecku prohrálo Slovácko s lídrem ukrajinské ligy Šachtarem Doněck 0:1 a Karviná remizovala s makedonským týmem Škendija Tetovo 0:0. Baník na Maltě porazil Birkirkaru 3:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Spartě se v přípravě zrovna nedařilo (archivní foto)

Článek

Pražané se museli obejít bez nemocného trenéra Václava Jílka, kterého zastoupil asistent Jiří Saňák. Sparta otevřela skóre v deváté minutě, kdy se hlavičkou po rohovém kopu prosadil obránce Dávid Hancko. Slovenský reprezentant nastoupil v sestavě Letenských poprvé od 5. října.

Ve 40. minutě se prosadil Kozák, jeho gól ale kvůli ofsajdu neplatil. Krátce po změně stran vypálil sparťanský útočník nad. V 68. minutě se útočník Marbelly Paulo Vitor z přímého kopu ještě neskóroval, ale o tři minuty později střelou z dálky srovnal. Za 16 minut dokonal obrat Marcos.

V pátek sparťané vyzvou norského vicemistra Bodö/Glimt.

Plzeň porazila japonský tým

Fotbalisté Plzně zdolali v prvním přípravném duelu na soustředění ve španělské Esteponě 1:0 Šonan Bellmare. O výhře nad japonským mužstvem rozhodl Ondřej Mihálik.

Viktoria nastoupila bez kanonýra Michaela Krmenčíka, který se ráno odpojil od týmu a odletěl do Brugg, kde jedná o novém angažmá.

Západočeši skórovali ve 40. minutě, kdy se po Kopicově centru prosadil Mihálik. V závěru mohla Viktoria přidat pojistku, ale Hořavova hlavička po Mihálikově centru skončila nad břevnem.

„Narazili jsme na velmi zajímavého soupeře. Pro chlapce byl zápas fyzicky náročný, museli hodně pracovat i s presinkem. Na můj vkus se potřebujeme více tlačit do koncovky, stále je před námi hodně práce," hodnotí trenér Adrian Guľa.

Plzeň ve čtvrtém přípravném zápase potřetí vyhrála. V pátek čeká pětinásobného českého mistra bulharský celek CSKA Sofia.

Těsná porážka s Šachtarem

Slovácko v prvním zápase na herním soustředění v Turecku podlehlo Šachtaru Doněck 0:1. O vítězství lídra ukrajinské ligy rozhodla 56. minuta, kdy se renomovaný tým po rychlém brejku dostal do vedení.

Za Slovácko již nastoupil zkušený Zahustel, který přišel ze Sparty na půlroční hostování.

Baník s maltskou Birkirkarou prohrával, nakonec vyhrál 3:1. Baník tak zvítězil v přípravě po čtyřech prohrách. Za Slezany poprvé nastoupila nová posila z Liberce záložník Roman Potočný.

"Do desáté minuty jsme měli asi šest zakončení, ale pak jsme polevili a museli to otáčet. O poločase jsem musel hodně zvednout hlas. Druhý poločas byl lepší, nedali jsme ještě penaltu. Ani soupeř nebyl špatný. Jsme samozřejmě rádi za vítězství," líčí trenér Luboš Kozel.

Přípravná fotbalová utkání:
Ve Španělsku: Marbella FC - Sparta Praha 2:1 (0:1)
Branky: 70. Vitor, 86. Marcos - 9. Hancko.
Sparta: Heča - Sáček, Hancko (69. Štetina), Costa, Hanousek - Graiciar, Mandjeck, Karabec, Fortelný, Horák - Kozák. Trenér: Saňák.
Ve Španělsku: Viktoria Plzeň - Šonan Bellmare 1:0 (1:0)
Branka: 40. Mihálik.
Plzeň: Sváček - Havel, Hubník (75. Gabriel), Pernica, Limberský - Janošek, Herc, Hořava - Mihálik, Beauguel (46. Alvir), Kopic. Trenér: Guľa.
V Turecku: Slovácko - Šachtar Doněck 0:1 (0:0)
Branka: 56. Kovalenko.
Slovácko: Trmal - Reinberk (65. Juroška), Šimko, Kadlec, Divíšek - Zahustel (65. Zajíc), Sadílek (80. Kohút), Havlík, Petržela (82. Vecheta) - Navrátil, Dvořák (65. Mareček). Trenér: Svědík.
Odpolední utkání Slovácko - Veliko Tarnovo bylo zrušeno.
V Turecku: Karviná - Škendija Tetovo 0:0
Karviná: Bolek - Moravec (46. Ndefe), Janečka, Stropek, Čonka - Vukadinovič, Bukata, Hanousek, Lingr (46. Ba Loua) - Kubala (46. Petráň) - Taiwo. Trenér: Jarábek.
Na Maltě: Birkirkara - Baník Ostrava 1:3 (1:1)
Branky: 24. Mbong - 27. O. Šašinka, 55. Smola, 89. Buchta.
Baník: Budínský - Fillo, Pokorný, Svozil, Holzer - Hrubý, Kaloč - Azevedo, Kuzmanovič, Potočný - Šašinka. Trenér: Kozel.

Reklama