Hlavní obsah

Hokejová Sparta odvolala trenéry! Přijde Hořava?

Jan ŠkvorSport.cz

Hokejová Sparta je bez trenérů! Vedení klubu den po porážce s extraligovým lídrem Libercem, která byla už pátým nezdarem z posledních šesti duelů, ukončilo spolupráci s hlavním koučem Uwem Kruppem i jeho asistentem Jaroslavem Nedvědem. Jejich kompetence dočasně přebírají sportovní ředitel Petr Ton a sportovní manažer Jaroslav Hlinka, kteří tým povedou v pátečním duelu na ledě mistrovského Třince. Pražané dolaďují detaily spolupráce s novým trenérem, podle informací Sport.cz by se jím měl stát Miloslav Hořava starší. Jasno bude v nejbližších dnech.

Foto: PR/HOA

Uwe Krupp už není trenérem Sparty.

Článek

Ještě ve středu po první třetině utkání s Libercem sportovní ředitel Sparty Petr Ton v rozhovoru pro O2 TV Sport na dotaz ohledně Kruppovy budoucnosti u týmu odpovídal, že tohle téma aktuálně není k řešení.

Neuplynulo ani dvacet hodin a všechno je jinak. Krupp dvouletou smlouvu v klubu nedodrží. Vedení klubu s ním kvůli neuspokojivým výkonům i výsledkům ukončilo spolupráci.

„S blížícím se play off bylo třeba udělat razantní rozhodnutí s ohledem na klesající výkony týmu, které zůstávaly za naším očekáváním," uvedla pro oficiální klubové stránky generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Uwe Krupp na střídačce se svými svěřenci.

„Kádr jsme před sezonou i v jejím průběhu výrazně posílili. Ač jsme pro zlepšení situace udělali maximum a trenérskému tandemu dali stoprocentní důvěru, tým nadále výsledkově, a především herně stagnoval. S trenéry jsme proto ukončili spolupráci a jejich nástupce představíme v průběhu několika dní," nechala se slyšet Snopková.

„Uwemu Kruppovi a Jaroslavu Nedvědovi děkujeme za jejich služby a přejeme jim vše nejlepší v jejich další hokejové kariéře," dodala sparťanská manažerka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Uwe Krupp během utkání s Libercem.

Sparta se sice v tabulce nachází na solidním třetím místě, pokud by ale čtvrtá Mladá Boleslav a pátý Třinec zvládly své dohrávky, v tabulce by šly před Pražany. Na posledních zápasech Sparty je navíc jasně patrné, že klub je v herním i výsledkovém útlumu a výkonnost šla proti úvodu sezony razantně dolů.

Proto odvolání Kruppa a jeho asistenta Nedvěda až takovým překvapením není. V pátek v Třinci mužstvo ze střídačky dočasně povedou sportovní manažer Jaroslav Hlinka a sportovní ředitel Petr Ton, dvě klubové legendy.

„Naším úkolem je tým zejména probudit a povzbudit a dodat mu klid před dalšími důležitými zápasy v závěru základní části soutěže. Jsme již v úzkém kontaktu," prohlásil Ton.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový trenér Miloslav Hořava je nejžhavějším kandidátem na uvolněný post trenéra Sparty.

Hořava, někdejší vynikající obránce, jenž jako hráč vyhrál mistrovství světa (1985), má i stříbro ze ZOH 1984 v Sarajevu a bronz ze ZOH 1992 v Albertville, zažil jako trenér největší úspěchy v roce 2015, kdy spolu s Radimem Rulíkem dovedli Litvínov k historickému titulu v extralize. Jako hráč tuzemskou nejvyšší soutěž ovládl třikrát - dvakrát s Jihlavou a jednou s Kladnem.

Pokud by námluvy se Spartou opravdu klaply, vrátil by se do ní Hořava po devíti letech. S Pražany tenkrát v sezoně 2010/11 do play off nepostoupil a sezonu končil boji ve skupině o udržení.

V extralize Hořava vedl coby hlavní trenér i Znojmo, Karlovy Vary, Plzeň a Mladou Boleslav. Jako kouč působil i ve švédské nejvyšší soutěži v MODO a v německé ve Wolfsburgu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Krupp a Sparta, to už je minulost!.

Němec Krupp do týmu přišel před minulou sezonou, kdy se stal nástupcem Františka Výborného. Pod vedením někdejšího vynikajícího zadáka, který s Coloradem získal i slavný Stanley Cup, ale Sparta v uplynulém ročníku skončila už v předkole play off poté, co nestačila na Vítkovice.

Sparta je již sedmým týmem, který v této sezoně sáhl ke změně trenéra. Před ní se k tomuto kroku odhodlali i v Brně, Hradci Králové, Zlíně, Vítkovicích, Litvínově a Pardubicích. V Dynamu dokonce dvakrát...

Udělala Sparta dobře, že odvolala Uweho Kruppa?
ano
37,7 %
ne
62,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4095 čtenářů.

Reklama

Související témata: