Hlavní obsah

To je zlé! Hertl už si do konce sezony nezahraje

Nepříjemná zpráva ze zámoří pro český hokej. Útočník San Jose Tomáš Hertl si ve středečním utkání NHL proti Vancouveru přetrhnul vazy v levém koleni a bude Žralokům chybět do konce sezony.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Tomáš Hertl se proti Vancouveru střelecky prosadil. Jenže to pro něj byl poslední zápas sezony.

Článek

Hertl je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu za švédským obráncem Erikem Karlssonem. Zranil se ve druhém zápase po pauze pro Utkání hvězd NHL v St. Louis, v němž debutoval a zazářil pěti brankami, čímž vytvořil nový rekord exhibice.

Ve středečním utkání 16. gólem v sezoně otevřel Hertl v 5. minutě skóre a ukončil devítizápasový střelecký půst. O dvě minuty později se mu ale stal osudným střet s obráncem Christopherem Tanevem. Hertl nejdříve opět ohrozil brankáře Jacoba Markströma, dobrzdil u zadního mantinelu, kde mu však Tanev po pádu nohu přimáčkl.

Hertl má třikrát operované pravé koleno, naposledy v listopadu 2016. Poprvé si ho vážněji poranil už ve své nováčkovské sezoně v NHL 2013/14 a znovu potom ve druhém utkání nakonec neúspěšné finálové série Stanleyova poháru s Pittsburghem v roce 2016.

V tomto ročníku si připsal ve 48 zápasech 36 bodů. "Není nic příjemného něco takového vidět. Hrál velmi dobře a je klíčovým hráčem týmu," litoval ztráty opory Karlsson, který má na kontě o bod více než Hertl.

Utkání hvězd se rodák z Prahy zúčastnil jako náhradník za spoluhráče Logana Couturea, jehož vyřadilo zranění kotníku. Nakonec rozhodl vítěznou brankou finále a Pacifická divize díky němu zdolala Atlantickou 5:4.

V semifinále se proti Centrální divizi (10:5) trefil Hertl čtyřikrát. Celkově tak překonal rekord; po čtyřech gólech v jedné exhibici dosud dokázali vstřelit Wayne Gretzky (v roce 1983), Mario Lemieux (1990), Vincent Damphousse (1991), Mike Gartner (1993), Dany Heatley (2003), John Tavares (2015), Sidney Crosby, Mikko Rantanen a Gabriel Landeskog (všichni 2019).

Minulá sezona byla pro Hertla co se týče produktivity životní. Zaznamenal v 77 duelech 74 bodů za 35 branek a 39 asistencí. V 19 zápasech play off přidal pět tref a 10 přihrávek. V San Jose mu běží druhým rokem čtyřletý kontrakt na 22,5 milionu dolarů.

Reklama

Související témata: