Hlavní obsah

Parádní obrat! Američanka Keninová slaví svůj první velký triumf

Aktualizováno

Američanka Sofia Keninová vyhrála svůj první grandslam v kariéře. Ve finále Australian Open porazila po skvělém obratu španělskou vítězku Wimbledonu a French Open Garbiňe Muguruzaovou 4:6, 6:2, 6:2. Vitězství v Melbourne posune jedenadvacetiletou Keninovou na sedmé místo světového žebříčku.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Američanka Sofia Keninová po vítězství ve finále Australian Open 2020.

Článek

Americká novicka v tak velkém finále vstoupila do utkání bez náznaku nervozity a získala prvních šest míčů zápasu, který se hrál v halových podmínkách. Teploty v Melbourne se oproti horkému počasí z předchozích dnů výrazně změnily a tak pořadatelé přistoupili k této variantě.

Agresivněji hrající Muguruzaová se z pomalejšího úvodu rychle oklepala a byla to právě ona, jenž diktovala hru a získala také první brejk. Španělka šla rychle do vedení 2:1 a i přesto, že se moskevská rodačka snažila agresivitou vyrovnat Muguruzaové, celý set tahala za kratší konec.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová slaví po zisku úvodní sady ve finále Australian Open 2020.

Přesto se do něj ještě vrátila. Za stavu 2:4 odvrátila čtyři brejkboly, nakonec game vyhrála a snížila na 3:4. To Španělku chvilkově vykolejilo a sama si svým prvním ztraceným servisem v zápase zadělala na problémy.

Dvě získané hry v řadě a zároveň zisk první sady ale znovu ukázaly, že její psychická odolnost ze sezón 2016 nebo 2017 se pod vedením Conchity Martinezové vrátila zpět.

V úvodní sadě byla nenasazená španělská tenistka lepší ve většině statistik a po právu v melbournském finále vedla.

Americké překvapení Australian Open na začátku druhého setu přestalo chybovat, ve výměnách od základní čáry začala mít jednadvacetiletá Keninová navrch a pokud Španělka netrefila vítězný úder přímo na čáru, tak prakticky nebodovala. Mladší z dvojice rychle odskočila do vedení 4:1 a přichystala si do koncovky hodně slibný náskok.

Keninová byla hodně emotivní a své vítězné míče na konci druhého setu prožívala s hodně sebevědomými gesty. A také si pomáhala skvělým tenisem - podruhé v setu Muguruzaové sebrala servis a získala druhý set poměrem 6:2.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Američanka Sofia Keninová v akci během finále Australian Open 2020.

A Sofia Keninová pokračovala v krasojízdě na svém servisu i ve třetím dějství. Šestým udrženým podáním v řadě šla do vedení 2:1.

Keninová ještě přidala na razanci, ve které se už vyrovnala své soupeřce a byla nadále přesná. Muguruzaovou zase držel servis - úvod závěrečné sady bavil diváky výbornými výměnami - 2:2.

V další hře smazala Keninová tři brejkboly, všechny nádhernými vítěznými míči - neskutečné v prvním grandslamovém finále.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Americká tenistka Sofie Keninová po vítězném finále Australian Open 2020.

Odvážným a připraveným štěstí přeje - to ukázal šestý game, ve kterém Muguruzaová ztratila vedení 40:15. Keninová získala brejkbol šťastným returnem, který se odrazil o pásku a rozhodil Španělku. Ta pak udělala svoji pátou dvojchybu a darovala Keninové vedení 4:2.

Ta se náskoku nezalekla, předvedla i úžasnou rotaci z forehandu v dalším gamu a už poosmé v řadě podržela servis, najednou byla hodně blízko prvního triumfu na grandslamu.

A hned první možnost Keninová využila - při podání Muguruzaové ještě první mečbol nevyužila. Při tom druhém udělala Španělka dvojchybu a Američanka mohla začít slavit. Úžasné finále, které možná před samotným zápasem nemuselo být pro nestrané diváky až tak atraktivní, se změnilo v úžasnou bitvu, která si možná ani takový konec nezasloužila.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Objetí Sofie Keninové (vpravo) a Garbiňe Muguruzaové po finále Australian Open 2020.

Keninová hrála životní tenis a po zásluze slaví svůj první triumf na grandslamu.

"Gratuluji Ti k nádhernému turnaji a dnešnímu zápasu, určitě Tě uvidíme i v dalších velkých finále. Chci poděkovat svému týmu a Vám - divákům. Bylo úzasné hrát znovu tady a čerpat tu energii, kterou jste mi dali," uzavřela emotivní výstup poražená finalistka.

Pak už přišel čas šampionky. Jednadvacetileté původem Rusce, která už v amerických barvách dokonale naplnila definici Amerického snu. "Opravdu gratuluji Garbiňe, ještě před sebou máš spoustu skvělých let. Jsem plná emocí, dřela jsem pro tenhle okamžik a pokud máte sen, jděte za ním. "Děkuji za nejlepší dva týdny v mém životě a hlavně děkuji svému týmu, pracovali jsme moc tvrdě a nemůžu věřit, že tu v této chvíli jsme všichni."

Australian Open tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Keninová (14-USA) - Muguruzaová (Šp.) 4:6, 6:2, 6:2
Junioři:
Dvouhra - finále:
Mayot (1-Fr.) - Cazaux (5-Fr.) 6:4, 6:1.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Jiménezová (9-And.) - Baszaková (Pol.) 5:7, 6:2, 6:2.

Reklama

Související témata: