Hlavní obsah

Válka hvězd? Tragédie spojila slovenskou i americkou ikonu: Buď silná, jsem s tebou, psala Vlhová

Praha

Nemusí se. Ve světě vrcholového sportu není na velká přátelství místo. A mezi největšími soupeřkami už teprve ne. Dokonalým příkladem je americká lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová a slovenský sjezdařský drahokam Petra Vlhová. Tragická smrt otce Shiffrinové však aspoň na čas vše změnila. „Miki, tvoje ztráta mě moc mrzí. Myslím na tebe i tvou rodinu, buď silná," napsala Slovenka na sociálních sítích.

Foto: Sport.cz

Otec Mikaely Shiffrinové zemřel po nehodě ve svém domě

Článek

Patří k největším hvězdám alpského lyžování. Ale zároveň také mezi hlavní rivalky. Už tak hodně napjatému vztahu mezi Shiffrinovou a Vlhovou nepomohl ani nedávný incident, kdy byl tým slovenské závodnice nařčen z toho, že tajně natáčí trénink své úhlavní soupeřky.

„Je to absolutně za hranou. Takové jednání je neakceptovatelné. Mé tréninky jsou něco jako duševní vlastnictví a oni nám to berou," zuřila čtyřiadvacetiletá hvězda, když se o "špionáži" dozvěděla.

Foto: Pier Marco Tacca, ČTK/AP

Mikaela Shiffrinová po prosincovém triumfu v Lienzu.

A tým rodačky z Liptovského Mikuláše nefér počínání ani netajil. "Ano, natáčeli jsme trénink Mikaely. Není to úplně v pohodě, to je jasný. Ale snažíme se o to, aby Petra jezdila co nejlépe a mohla se tak učit od nejlepších. To prostě k naší práci patří," přišel s překvapivě upřímným vyjádřením kouč Vlhové Ital Livio Magoni.

Minimálně na pár týdnů však veškeré spory potlačila tragická smrt otce Shiffrinové. "Moje rodina je z nečekaného úmrtí mého laskavého, milujícího, pečujícího, trpělivého a úžasného otce naprosto zničená," uvedla dvojnásobná olympijská šampionka na sociálních sítích.

O tragickém sklonu pětašedesátiletého Jeffa Shiffrina, který pracoval jako anesteziolog, bližší informace nejsou. Podle zahraničních médií utrpěl ve svém domě v Edwardsu nehodu a po převozu do nemocnice obklopen svou rodinou svým zraněním podlehl. Jeff Shiffrin zasáhl i do kariéry české superstar Ester Ledecké, když asistoval u operace její zlomené ruky v listopadu 2018.

"Naučil nás mnoho cenných lekcí, ale především nás naučil zlaté pravidlo: být milý, nejdřív myslet. To si s sebou ponesu navždy. Byl pevným základem naší rodiny a strašně nám chybí," dodala zničená lyžařka.

Dvojnásobná olympijská šampionka Mikaela Shiffrinová původně plánovala návrat na  závody v Mariboru, kde je 15. a 16. února na pořadu obří slalom a slalom, po tragédii však svůj comeback odložila na neurčito.

Reklama

Související témata: