Hlavní obsah

Sežeňte kulichy, jdeme se překabátit! aneb Jak Jandač s Hořavou poprvé cepovali Spartu

Jan ŠkvorSport.cz

S hokejkou v ruce se na ledě holešovické arény postavil k mantinelu a pozoroval, jak Miloslav Hořava s píšťalkou v ústech a hlasitými pokyny cepuje sparťanské hokejisty. Josef Jandač polovinu prvního tréninku po svém návratu do klubu s eskem ve znaku zůstával spíš v ústraní a rozkoukával se, posledních dvacet minut při svižném nácviku hry v obranném pásmu už ale byl na prázdném stadionu k nepřeslechnutí.

Čtvrteční trénink hokejistů Sparty vedl s Miloslavem Hořavou už i Josef JandačVideo: Jan Škvor, Sport.cz

 
Článek

„Pepík k nám přišel teprve dneska, tak je logické, že jsem trénink vedl spíš já. Jinak se ale budeme normálně střídat, jsme rovnocenní kolegové," řekl Sport.cz Hořava, který Jandače s nabídkou připojit se do trenérského štábu oslovil. Navzdory tomu, že v dřívějšku spolu nikdy nespolupracovali.

„Je pravda, že jsme se neznali, ale Pepíka považuju za velkého odborníka a na hokej máme velmi podobný pohled," vysvětluje Hořava, proč pro něj byl bývalý trenér české reprezentace při hledání parťáka na střídačku první volbou.

Foto: Vladimír Koča, HC Sparta Praha

Miloslav Hořava (vlevo) s Josefem Jandačem udílejí pokyny hráčům Sparty na tréninku.

Jandač ve čtvrtek ráno přišel do kabiny, kde se seznámil se svými novými svěřenci. „Bylo to jednoduché a rychlé představení. Řeklo se jen pár vět a už se šlo makat," prozrazoval berounský rodák.

Krátce po desáté hodině vkročil na led jako úplně poslední. Nejprve s kšiltovkou nasazenou na hlavě, kterou ale po několika minutách vyměnil za teplejšího kulicha.

„To proto, že Miloš rád chodí v kulichu. Jenže ty na začátku tréninku ještě nebyly k dispozici. Když pak přišly, tak jsme se překabátili," smál se dobře naladěný Jandač, jenž se v současném kádru Sparty potkává i se sedmičkou hráčů, které v klubu už v minulosti vedl.

Foto: Vladimír Koča, HC Sparta Praha

Miloslav Hořava (vpravo) s Josefem Jandačem po první společném tréninku.

Jedním z nich je i šestatřicetiletý útočník Lukáš Pech. „Když teď Pepa zase přišel do kabiny, hned se mi vybavily vzpomínky, které jsem pod ním zažil. Přeci jen mě ze všech trenérů vedl tři roky, pod žádným jiným jsem takhle dlouho nehrál," vybavuje si šikovný útočník.

A hned si vzpomněl i na svou první sezonu v dresu Sparty. Pražané tehdy měli našlapaný tým, jenže Jandačův tým v semifinále vypadl po sedmizápasové bitvě s brněnskou Kometou. „Hned se mi to vybavilo. Hráli jsme fantastický hokej, ten tým měl na titul. Jenže bohužel...," zamrzí ještě teď Pecha.

I jeho Jandač na jedné polovině hřiště v posledních dvaceti minutách tréninku cepoval. Stop! zastavoval „hokejový Mourinho", stejně jako u druhé branky Hořava, bránící pětku, aby si zapamatovala ideální postavení při bránění akcí soupeře.

Po necelých pětačtyřiceti minutách intenzivního tréninku se ještě Jandač s Hořavou zastavili u tabule, na níž si kreslili své představy. Hořava pak tabuli z plexiskla sundal a společně zamířili do kabiny. Další pokračování přijde zase v pátek.

Reklama

Související témata: