Hlavní obsah

Přes deset let se za mořem pere o svůj sen. Uspěje jako první Čech? Už je blízko

Garmisch-Partenkirchen

Jedenáct let se rok co rok vydává do zámoří bojovat o svůj sportovní cíl: stát se prvním českým baseballistou v nejslavnější světové soutěži MLB. Naplnění snu Martina Červenky už je blízko, v neděli podruhé za sebou odletí na tréninkový kemp týmu Baltimore Orioles.

Foto: Jan Beneš

Martin Červenka v reprezentačním dresu.

Článek

Na podzim podepsal s týmem, který už tři roky čeká na účast v play off, novou roční smlouvu. „Byla to jasná volba. Už po konci minulé sezony přišly náznaky, že mi nabídnou kontrakt, tak jsme se s agentem dohodli, že nebudeme čekat na další nabídky,“ říká Červenka. Důkazem, že o něj v týmu stojí, je i mírné finanční navýšení kontraktu.

Červenka působí v pozici catchera, což zdaleka neobnáší jen chytání nadhozů za domácí metou, musí také bránit soupeři v kradení met. „Mojí prací je také komunikovat s nadhazovačem. Dát mu signál, kam a jaký nadhoz bych si představoval, uklidnit ho nebo nabudit, podle toho, jaký je typ,“ vypočítává Červenka.

Foto: Jan Beneš

Martin Červenka (vlevo) a Viktor Večerka, čeští zástupci v profesionálních amerických soutěžích.

Do elitního týmu se dostanou jen dva ze sedmi účastníků kempu na pozici catchera, zbytek bude čekat na šanci v nižších soutěžích. „Pro mě je výhoda, že už po loňském roce vím, do čeho jdu. Jsem zkušenější a ty kluky už znám,“ pochvaluje si.

Na novou sezonu se kromě prostředí pražské Kotlářky chystal i v Dominikánské republice, kde je baseball národním sportem. „To byla zajímavá zkušenost, hrají tam kluci, co stabilně působili v MLB. A Dominikánci jsou horké hlavy, berou to strašně srdcově, řvou po sobě. Ale na žádnou rvačku nedošlo,“ líčí Červenka s úsměvem.

Jak je tedy reálná šance, že na něj po kempu nebo v průběhu sezony trenér ukáže? „Já se můžu snažit hrát co nejlíp, ale jsou tam faktory, které neovlivním. Jestli se někdo zraní, jak se hodíte trenérům… Ale hráči se točí i během sezony, šance je. A dokud o mě bude zájem, chci to v zámoří zkoušet,“ říká Červenka.

Reklama