Hlavní obsah

Williamsová zvládla tie-breaky a ve Fed Cupu zůstala neporažená. Postupují Španělky i Němky

Aktualizováno

Serena Williamsová neprohrála ani čtrnáctou fedcupovou dvouhru, ale s lotyšskou tenistkou Jelenou Ostapenkovou měla hodně práce a páteční zápas rozhodla až po dvou tie-breacích. Uspěla i vítězka Australian Open Sofia Keninová a Američanky po prvním dnu vedou v kvalifikačním utkání v Everettu 2:0.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Vítězné gesto Sereny Willamsové ve fedcupovém zápase proti Jeleně Ostapenkové z Lotyšska.

Článek

Keninová na úvod porazila Anastasiju Sevastovovou dvakrát 6:2. "Byla jsem trochu nervózní. Po Austrálii jsem se cítila dost unavená, ale dokázala jsem to vytěsnit z hlavy," řekla jednadvacetiletá Američanka, která nad Sevastovovou zvítězila ve dvou setech i před měsícem v Brisbane.

Serena Williamsová hrála fedcupovou dvouhru poprvé od roku 2015 a cestu k udržení stoprocentní úspěšnosti neměla jednoduchou. Nešel jí servis, ale často chybovala i Ostapenková. Ta v obou zkrácených hrách vedla 2:0, k vítězství je však nedovedla.

Tým USA se tak přiřadil k tenistkám Španělska, Švýcarska, Německa a Slovenska, jimž rovněž stačí vyhrát jedno ze tří zbývajících utkání. V zápasech Nizozemsko - Bělorusko, Rumunsko - Rusko a Belgie - Kazachstán je po pátečních dvouhrách stav nerozhodný.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Lavička Spojených států při fedcupovém zápase Williamsové s Ostapenkovou. S transparentem svojí zkušenější kolegyni podporuje mladá Coco Gauffová.

Osm vítězů kvalifikačních duelů doplní obhájkyně titulu Francouzky, loňské finalistky z Austrálie, české držitelky divoké karty a domácí Maďarky ve finálovém turnaji, který se uskuteční na antuce v hale v Budapešti 14. až 19. dubna. Tříčlenné skupiny budou rozlosovány v úterý.

Tenistkám Španělska a Německa stačily k postupu tři zápasy

Tenistky Španělska a Německa si už po třetí dvouhře zajistily postup do finálového turnaje Fed Cupu, jenž se odehraje v dubnu v Budapešti. Kvalifikační duel zvládly také Švýcarky, které doma porazily Kanadu 3:1.

Další zápasy se ještě hrají. Osm vítězů doplní ve finálovém turnaji domácí Maďarky, francouzské obhájkyně titulu, loňské finalistky Australanky a český tým, který obdržel divokou kartu. Hrát se bude na antuce v hale od 14. do 19. dubna, losování tříčlenných skupin je na programu v úterý.

Španělky zvítězily v Murcii nad Japonskem 3:1. Hostující tým spoléhal na dvojnásobnou grandslamovou šampionku Naomi Ósakaovou, jenže ta v páteční úvodní dvouhře prohrála se Sarou Sorribesovou 0:6, 3:6. O další dva body se pak postarala zkušená Carla Suárezová, proti které dnes místo Ósakaové nastoupila Kurumi Naraová, ale podlehla taktéž hladce ve dvou setech.

Švýcarskou cestu za postupem přibrzdila nečekaná porážka světové pětky Belindy Bencicové se sedmnáctiletou Leylah Annie Fernandezovou, která je v žebříčku až na konci druhé stovky. Rozhodující bod tak vybojovala až Jil Teichmannová. Kanadská vítězka US Open Bianca Andreescuová se na kurt nedostala, po zranění byla nahlášena jen do čtyřhry.

Kvalifikace tenisového Fed Cupu:
Murcia: Španělsko - Japonsko 3:1
Suárezová - Naraová 6:1, 6:3
Arruabarrenaová, Bolsovová - Aojamaová, Šibaharaová 2:6, 3:6
Everett: USA - Lotyšsko 2:0
Keninová - Sevastovová 6:2, 6:2
S. Williamsová - Ostapenková 7:6 (7:4), 7:6 (7:3)
Biel: Švýcarsko - Kanada 3:1
Bencicová - Fernandezová 2:6, 6:7 (3:7)
Teichmannová - Dabrowská 6:3, 6:4
Florianópolis: Brazílie - Německo 0:4
Céová - Siegemundová 1:6, 2:6
Pigossiová, Stefaniová - Friedsamová, Lottnerová 1:6, 4:6
Haag: Nizozemsko - Bělorusko 2:3
Bertensová - Sabalenková 6:4, 6:4
Rusová - Sasnovičová 6:0, 5:7, 2:6
Bertensová, Schuursová - Sabalenková, Sasnovičová 6:4, 3:6, 6:7 (8:10)
Kluž: Rumunsko - Rusko 2:3
Bogdanová - Alexandrovová 5:7, 6:3, 5:7
Cristianová - Kuděrmětovová 7:5, 6:3
Cristianová, Ruseová - Blinkovová, Kalinská 3:6, 2:6
Kortrijk: Belgie - Kazachstán 3:1
Mertensová - Putincevová 6:1, 7:6 (7:1)
Flipkensová - Dijasová 6:3, 6:4
Bratislava: Slovensko - Británie 3:1
Šramková - Watsonová 0:6, 5:7
Schmiedlová - Dartová 7:5, 6:3

Reklama

Související témata: