Hlavní obsah

VAR bude od jara na pěti zápasech, od příští sezony by měl být na všech!

Praha

Videorozhodčí bude na jaře na pěti utkáních v kole, tedy o jedno víc než na podzim. Oznámil to šéf Ligové fotbalové asociace ČR na středeční tiskové konferenci v Praze. A snahou je pokrýt projektem VAR už od příští sezony kompletní porci osmi zápasů v každém kole nejvyšší fotbalové soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Emanuel Marek zkoumá na archivním snímku videozáznam během utkání Sparta - České Budějovice.

Článek

„Jaký je aktuální vývoj ohledně videorozhodčích? Důležitým momentem je, že od jarní části bude VAR na pátém utkání v kole. A také bude přítomen na všech barážových utkáních. V uplynulé sezoně nebyl a budilo to velké emoce," uvedl Svoboda.

V závěru uplynulého roku uzavřela LFA s Fotbalovou asociací ČR memorandum o společném postupu, aby od ročníku pokryl VAR všech osmi utkáních. „Jde o věc, která je pro nás relativně technicky složitější než pokrytí prvních čtyř zápasů. Teď se bude přidávat pátý zápas, budeme při něm testovat technické řešení, které budeme aplikovat dál," podotkl Svoboda.

O jaké technické řešení se jedná? "Pátý zápas pokrytý systémem VAR bude vysílaný ze streamu. Ten je obvykle na tři kamery, my doplníme další čtyři. FIFA nařizuje čtyři kamery, my jich tedy budeme mít sedm. Myslíme, že jde o dostatečný počet, abychom předešli zásadním přehmatům," uvedl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

Náklady na rozšíření pokrytí zápasů videorozhodčími budou v řádu desítek milionů korun. "Musíme najít prostředky na financování, ne všechno pokryjí příspěvky o generálního partnera Fortuny nebo od z LFA. Pakliže FAČR nese odpovědnost za rozhodčích, musí se k tomu také přihlásit," řekl Svoboda.

LFA očekává navýšení počtu plně proškolených videorozhodčích z 18 na 24. Tento počet by měl stačit k obsluze všech osmi zápasů v jednom kole. Do budoucna se také počítá s kalibrovanou ofsajdovou čárou, při posuzování postavení mimo hru. "Ve spolupráci s externí firmou a FAČR hledáme dodavatele. Součástí řešení bude ofsajdová lajna, ale ne na jaře," podotkl Svoboda s tím, že se naopak výhledově nepočítá s goal-line technologií, která odhaluje, zda míč přešel brankovou čáru.

"Náklady se pohybují kolem čtvrt milionu eur na jeden stadion, takže si to vynásobte šestnáctkrát. Neměl jsem odvahu se o tom s generálním ředitelem Fortuny panem Vaňkem bavit," vysvětlil Svoboda, že zavedení gólové technologie je finančně náročné.

Reklama

Související témata: