Hlavní obsah

Zděšení, pak rychlý zásah doktora. Televizní expert popsal Bouwmeesterův kolaps

Anaheim/Praha

Hokejista Jay Bouwmeester zkolaboval během úterního duelu NHL mezi domácím Anaheimem Ducks a St. Louis Blues. Kanadský obránce utrpěl srdeční příhodu a zhroutil se v prostoru střídaček. Následně byl převezen do nemocnice v doprovodu otce, který byl na utkání přítomen. Podle posledních zpráv byl šestatřicetiletý obránce při transportu při vědomí a jeho stav je nyní stabilizovaný. Televizní expert stanice Sportsnet popsal kritické chvíle během děsivé události.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Obránce St. Louis Blues Vince Dunn (29) a bek Anaheimu Josh Manson poté, co Jay Bouwmeester v první třetině zkolaboval na střídačce.

Článek

Bouwmeester se sesunul k zemi na střídačce během první třetiny úterního utkání v aréně Honda Center. „Vidět něco takového, na to nikdy nemůžete být připraveni. Znáte to ze seminářů, snažíte se zůstat v klidu, ale v reálu je ta situace jiná, já toho kluka znám, vím, že je skvělá osobnost," popsal situaci pro stanici Sportsnet Darren Pang, expert na St. Louis Blues a bývalý brankář NHL.

„Viděl jsem asistenta trenéra Blues Steveho Otta, jak běží směrem ke mně. Kouč útočníků křičel na střídačku Anaheimu, ať zavolají doktora, hned jsem si uvědomil, že je situace vážná. Pak jsem spatřil obránce Vincenta Dunna, který byl přímo u Bouwmeestera, jak dává na stranu lavičku, Byl tam i Getzlaf, všichni se snažili, aby se tam doktor dostal co nejdřív," pokračoval v popisu očitý svědek Pang.

Nevím, jak dlouho to trvalo, než se k němu doktor dostal, ale viděl jsem, jak běží po schodech dolů ze svého místa přímo k lavičkám. Vím, že na všech stadionech NHL jsou defibrilátory a že jsou tak blízko střídačkám, jak jen je to možné," naznačoval bývalý gólman, že včasný a profesionální zásah zdravotnického týmu Bouwmeesterovi patrně zachránil život.

„Byla to situace, kdy šlo o vteřiny, teprve po nějaké chvíli jsem si uvědomil, že se jedná o Jaye. Jeho otec byl v hledišti, pustili ho hned do šatny, aby mohl být se svým klukem. Odjel s ním pak sanitkou do UC Irvine Medical Center," dodal televizní expert.

Oba týmy po děsivém zážitku souhlasily s přerušením zápasu. Hokejisté St. Louis měli po střetnutí odletět do Las Vegas, kde je ve čtvrtek čeká duel proti Knights. Bluesmani se ale dohodli, že zůstanou v Anaheimu se svým kolegou. Další informace o zdravotním stavu Bouwmeestera by měli lékaři zveřejnit ve středu ráno zámořského času, tedy zhruba po poledni našeho času.

Bouwmeester patří k ostříleným hráčům v NHL. Na kontě má jednu z nejdelších sérií bez vynechaného zápasu. Nastoupil k 737 duelům v řadě. Před kolapsem strávil na ledě pět a půl minuty. Těsně před incidentem absolvoval 80 vteřin dlouhé střídání.

Reklama

Související témata: