Hlavní obsah

Kontaminový doplňek a zákaz činnosti. Brazilské tenistce potvrdili trest za doping

Beatriz Haddadová Maiová si ještě několik měsíců nezahraje. Bývalé světové osmapadesátce našli loni při kontrole v těle zakázané látky a dočasně jí byla zastavena činnost. Nyní jí Mezinárodní tenisová federace ITF udělila desetiměsíční trest, který má zpětnou platnost a brazilská hráčka tak ještě do poloviny května nebude moci na turnaje.

Foto: Sport.cz

Beatriz Haddadová Maiaová.

Článek

Další dopingový případ byl potrestán. Mezinárodní tenisová federace po grandslamové vítězce ve čtyřhře Abigail Spearsové zakázala start další hráčce. Dopingovou hříšnicí je tentokrát Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová, které našli zakázané látky loni v červnu při kontrole na turnaji v chorvatském Bolu.

Bývalé osmapadesáté hráčce světa tehdy v těle našli dva zakázané modulátory, které mají podobné vlastnosti jako anabolické steroidy. Třiadvacetiletá tenistka to vysvětlila tím, že užila kontaminovaný potravinový doplněk. ITF ji loni v červenci dočasně zastavila činnost a nyní jí potvrdila desetiměsíční trest, který má zpětnou platnost.

Haddadová Maiová si loni v červnu ještě zahrála turnaj nižší kategorie v Ilkley a ve Wimbledonu. Tam v úvodním kole porazila dvojnásobnou grandslamovou vítězku Garbině Muguruzaovou, avšak poté vypadla s domácí tenistkou Harriet Dartovou. Od té doby se na kurtech neobjevila a její trest vyprší 21. května o půlnoci.

Tenistka během vyšetřování spolupracovala a prokázala, že o tom, že doplněk je kontaminovaný, neměla tušení a nechtěla se jím nijak zvýhodnit. Proto nedostala také vyšší trest. I tak ale bude muset vrátit veškeré prémie, které loni v červnu a červenci vybojovala a odečteny jí budou i body z žebříčku, které v té době získala na turnajích.

Reklama