Hlavní obsah

Velký hokejový pátek. Drama o elitu sehraje Kladno s Pardubicemi

Praha

Půjde o zápas 47. kola, ale pro Kladno a Pardubice může jít o utkání roku. Tady se může rozhodnout, kdo udělá klíčový krok k záchraně v extralize, druhý bude mít blíže patro níže. A tím je pád do první ligy. Velký pátek se dá očekávat v Kladně, nervózní duel, kde může dělbu bodů určit jediná chyba.

Foto: koláž sport.cz

Jaká bude situace po posledním kole základní části, udrží se Kladno a Pardubice v extralize?

Článek

Základní část má dvaapadesát kol, po odehrání půjde poslední od extraligového válu. Na dně je zatím Litvínov, ten ztrácí na Rytíře a pardubický klub tři body, ale má sehrané o dva zápasy méně. Teoreticky může být z minus tří bodů plus tři.

V prvním měření sil v probíhající sezoně Pardubice doma porazily Kladno 3:2, poté se výsledek otočil a slavili před svými fanoušky Rytíři. V lednu Kladno vyhrálo na východě Čech 4:3 v prodloužení.

KladnoTři zápasy v sezoněPardubice
15Vyloučení13
3Góly v početní výhodě2
0Góly v oslabení0
72Střely na branku90
2Vyhrané třetiny4

Doma se lépe sbírají body, tohle pravidlo většinou platí. Kladenští hráči jsou v této statistice v tabulce osmí, jejich úspěšnost se pohybuje okolo 50 procent. Výjezdy Pardubic jsou třetinové, co se týče zisku bodů. Ze všech čtrnácti extraligových mužstev jsou dvanáctí.

Pohled do kabin
"Musíme se na to dobře připravit a pokusit se vyhrát. Asi je to zápas roku. Je nás tam namočených více týmů. Ale jak jsme se do toho dostali sami, musíme se z toho sami i vyhrabat," říká kladenský útočník David Stach.
"Důležitý je pro nás každý další zápas. Ačkoli to bude znít jako klišé, koukáme se jen na každý další duel. Samozřejmě to pro mladé hráče není příjemné, ale může je to posunout dál. Musí si tím projít, aby ty zkušenosti v těžkých zápasech získali. A to tyhle jsou," má jasno zkušený pardubický forvard Tomáš Rolinek

Góly rozhodují. Paradoxně Kladno táhne obránce Brady Austin, získal 35 bodů a vstřelil 15 gólů, je nejproduktivnějším hráčem Rytířů. U rivala vede s 30 body Robert Kousal, mezi střelci vládnou s 16 góly Jan Mandát a Radoslav Tybor.

Do branky v sezoně poslalo Kladno tři brankáře, Pardubice pustily do hry už šest gólmanů. Ani jeden v průměru inkasovaných gólů na zápas nefiguruje v první desítce. Pardubický Ondřej Kacelt je s průměrem 2,73 dvanáctý. Kladenský Denis Godla je sedmnáctý se záznamem 2,88.

Aktuální forma rozhodne. Teď a tady. Zde kladenští momentálně výrazně zaostávají, prohráli posledních devět zápasů! Pardubičtí hráči naopak nyní drží sérii tří výher za tři body.

KladnoSezonní číslaPardubice
13Výhry za 3 body12
3Výhry za 2 body3
6Porážky za 1 bod9
24Porážky za 0 bodů22
112Vstřelené góly106
153Inkasované góly149
52 %úspěšnost doma/venku32

Pátek může hodně napovědět o dalším vývoji u dna extraligové tabulky. Jenže nemusí jít o finále, může být ještě napínavěji. V posledním kole hraje Kladno v Litvínově, které je nyní poslední. Pardubice se rozloučí se základní částí v Brně.

Kdo opustí nejvyšší soutěž 6. března?

Kdo vyhraje zápas 47. kola extraligy?
Kladno
37,2 %
Pardubice
62,8 %
Celkem hlasovalo 3932 čtenářů.

Reklama

Související témata: