Hlavní obsah

Moravec šestnáctý, tři chyby na střelnici ho ale mrzely. Zlato na MS bere Fourcade

Aktualizováno

Stačilo být o jednu ránu přesnější a Česko mělo v italské Anterselvě znovu zastoupení v elitní desítce, na kdyby se ale biatlon nejezdí. Nejlepší z reprezentantů při závodě MS na 20 km Ondřej Moravec obsadil 16. místo, což mu stačilo na účast v nedělním závodě s hromadným startem. Už čtvrté zlato z této disciplíny bral Martin Fourcade z Francie, jenž sice minul terč úplně poslední ranou, přesto střelecky předčil velkého rivala z Norska. Johannes Thingnes Bö získal letos už podruhé stříbro a bronz pro sebe uzmul Rakušan Dominik Landertinger.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Český biatlonista Ondřej Moravec během vytrvalostního závodu na mistrovství světa v italské Anterselvě.

Článek
Fotogalerie

Na tři trestné minuty doplatil Michal Krčmář, který byl v běhu o téměř půl minuty pomalejší než krajan a v cíli mu patřila až 23. příčka.

Moravec se snažil opřít o střelbu a nevyšla mu až závěrečná položka. Mohl si na ni dovolit i jednu chybu a skončil by osmý, jenže on se dopustil dvou minel. „Na poslední stojce se projevila nějaká tíha, že jedu o výborný výsledek. Zatímco vleže jsem si hodně věřil, na stojáky jsem se ale nedokázal správně koncentrovat," vykládal 35letý český reprezentant.

Nepřesnost při střelbě mrzela i Krčmáře, který dal čistě jen první položku. „Strašně mě štve, jak špatně jsem tam švihnul poslední ránu, ta mě totiž vzala nejen desítku, ale i start v nedělním masáku. Běžecky jsem začal zvolna s tím, že se v posledních kilometrech vydám, jenže jsem měl v závěru trochu smůlu," líčil Krčmář.

„Začalo hustě sněžit a foukat do tváře, tam jsem na konci projížděním stopy nechal dost vteřin. Najednou byl každý dojezd na lyžích o kus kratší a na lyžích mě to stalo celé dost úsilí, podmínky mi opravdu nenahrály," dodal Krčmář.

Slabší výkony dalších dvou českých reprezentantů, ať už v běhu či při střelbě, zamotaly hlavu trenéru Zdeňku Vítkovi, jestli Jakuba Štvrteckého i Michala Šlesingra nominovat do sobotní mužské štafety, nebo využít služby dodatečné povolaného náhradníka Tomáše Krupčíka. „Bude to ještě na pořádný rozbor a diskusi, jak složit štafetové kvarteto na jednotlivé úseky tak, abychom měli co největší šanci na úspěch," vykládal Vítek, jenž rozhodl do čtvrtečního závodu smíšených dvojic vyslat tandem Davidová - Krčmář.

Aktuální lídr Světového poháru Fourcade se dočkal individuální zlaté medaile po třech letech, celkového svého jedenáctého prvenství a tím vyrovnal bilanci legendárního Ole Einara Björndalena. „Bál jsem, že mě ten závěrečný výstřel bude hodně mrzet, ale nakonec chyboval i norský soupeř," oddechl si držitel malého křišťálového glóbu za tuto disciplínu.

Hlavní vyzyvatel Johannes Bö začal hned ležku chybou a také předposlední ránu celého závodu nezvládl, čímž jeho naděje na vítězství zmizela. Fourcade tak mohl začít slavit. „Vrátil jsem se, kam patřím," řekl Francouz.

Mistrovství světa v biatlonu – 20 km mužů v Anterselvě
1. Fourcade (Francie) 49:43,1 (1)
2. J. Bö (Norsko) +57,0 (2)
3. Landertinger (Rakousko) +1:22,1 (1)
4. Fak (Slovinsko) +1:30,2 (1)
5. Weger (Švýcarsko) +2:25,5 (2)
6. T. Bö (Norsko) +2:33,6 (4
7. Fillon Maillet (Francie) +2:34,6 (4)
8. Nordgren (USA) +3:04,3 (0)
9. Dale (Norsko) +3:20,1 (4)
10. Samuelsson (Švédsko) +3:35,3 (2)
...16. Moravec (ČR) +4:07,0 (3)
23. Krčmář (ČR) + 4:35,2 (3)
70. Štvrtecký (ČR) +8:20,6 (6)
89. Šlesingr (ČR) +11:25,4 (7)

Reklama