Hlavní obsah

Londýnská šlamastyka Lipska zůstane bez postihu. Nevadilo, že tři hráči měli na dresech jiná loga než ostatní

Londýn/Ptaha

Hodně zarážející, když klub účinkující v Lize mistrů není schopen dát dohromady jedenáct stejných dresů, do nichž by se jeho hráči oblékli. Šokující o to víc, když jde o osmifinálový duel. Fotbalisté Lipska právě takovýto malér ve středečním londýnském utkání proti Tottenhamu zažili. Než vyběhli na hřiště, zjistili, že pro tři z nich nemá kustod stejné dresy, jako pro ostatní. Nkunku, Klostermann a Werner měli na prsou bíločerné logo sponzora, zatímco všichni ostatní logo pro Red Bull typické, tedy červenožluté.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Autor jediného gólu Timo Werner se o přestávce převlékl do dresu, který měli i spoluhráči.

Článek

Verze, proč k takovémuto trapasu došlo, se různí. Podle jedné ztratila výprava Lipska několik krabic s dresy nachystanými pro zápas se Spurs už na londýnském letišti, aniž by si toho kdokoli všiml, podle jiné kustod a jeho lidé v hotelu nezkontrolovali, zda na stadion odvážejí správné krabice se shodnými dresy.

Trenér Julian Nagelsmann zase předložil po utkání své vysvětlení. „Cestou k zápasu jsme přišli na to, že v autokaru nemáme dost kompletních sad dresů. Byly smíchané v různých krabicích, proto došlo k této šlamastyce."

První poločas tak Nkunku, Klostermann a Werner odehráli v dresech s logem sponzora v bíločerném provedení, zatímco jeden z kustodů uháněl kvapně do hotelu, aby přivezl správná trika a Lipsko ze šlamastyky vybruslilo.

Během přestávky na sebe Nkunku a Werner navlékli dresy, jaké měli jejich spoluhráči, Klostermann ovšem dohrál zápas v původním a od ostatních se dál lišil.

„Všechno dáme do pořádku, v domácí odvetě se nám to už nestane" ujišťoval kouč Lipska.

Pochopitelně že mix barev v logu sponzorů vyvolal po prohře Tottenhamu dohady, zda tím německý celek neporušil některé z pravidel UEFA týkající se výstroje a neměl by být penalizován. Anebo zda snad nešlo o marketinkový tah a snahu zviditelnit sponzora.

Nic takového, UEFA v tomto směru ponechává klubům volnost. Anebo prostě vůbec nepomyslela na to, že by k podobnému případu mohlo dojít.

V článku 28.5 se totiž praví: „Volba druhu a barvy jakéhokoli písma je neomezená, ale nesmí zahrnovat žádné identifikační nebo ozdobné prvky výrobce."

A protože UEFA obě verze dresů s odlišnými logy Lipsku zaregistrovala, postih klubu nehrozí.

Reklama

Související témata: