Hlavní obsah

Kouč mi řekl, abych se ničeho nebál a užíval si zápas, líčí rolbař, který vychytal senzační výhru v NHL

Aleš Březina (Toronto)Sport.cz

V 32. minutě utkání NHL mezi Torontem a hostující Carolinou vyjel gólman Hurikánů Petr Mrázek daleko z branky a následně se srazil s toronským Cliffordem a zůstal několik minut ležet na ledě. Hurricanes neměli pochopitelně již třetího brankáře, protože sám Mrázek v průběhu duelu zaskakoval za zraněného Jamese Reimera. Po delší přestávce, kterou využily televizní stanice k reklamám, vyšel ze šatny brankář v dresu Caroliny s číslem 90 a se jmenovkou Ayres. Novináři začali pátrat, o koho se jedná. Záhy se pouze zjistilo, že je to dvaačtyřicetiletý řidič rolby, který občas trénuje s domácím farmářským týmem Toronto Marlies.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Nino Niederreiter (21) a Martin Nečas (88) se radují z výhry s Davidem Ayresem, rolbařem v torontské hale, který při zranění dvou gólmanů narychlo vypomohl Carolině při výhře 6:3.

Článek

Hráči Caroliny na něj vyslali několik zkušebních střel na uklidněnou. Když se poprvé dotkl puku během hry, 19 tisíc diváků mu sportovně zatleskalo. Ayres nakonec pochytal osm z deseti střel a pomohl tak Hurikánům k výhře 6:3.

Bál jste se?

Celou druhou třetinu jsem byl nervózní.

Ze tří střel jste ve druhé třetině inkasoval dvakrát. Co se dělo o přestávce?

Trenér Rod Brind'Amour mi řekl, abych se ničeho nebál a pouze si užíval zápasu. V poslední třetině na mě šlo pár střel, ale ne mnoho.

Co si budete pamatovat z dnešního utkání?

Jak mě hráči Caroliny přijali a povzbuzovali během utkání. Diváky, jak mi tleskali, i když jsem chytal za hostující tým.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

David Ayres (vpravo), který naskočil do zápasu NHL jako "emergency goalie" (pohotovostní brankář), rozehrává kotouč.

Co budete teď dělat?

Půjdu domů a vezmu si svůj dres s sebou.

Jak jste se dověděl, že budete chytat.

Byl jsem v hledišti a dostal jsem esemesku.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

42letý David Ayres se marně otáčí po dorážce Pierra Engvalla.

Jak často jste na ledě?

Když jsou doma Marlies nebo Leafs tak občas s nimi trénuji, protože se znám s trenérem Leafs Sheldonem Keefem, znám ho ještě, když trénoval Marlies. Musím ho požádat, aby se stal mým agentem (smích novinářů).

Jak to oslavíte dnes?

Kouknu se na záznam utkání a doufám, že se dostanu o půlnoci do postele. Byl to přece jen dlouhý den.

Reklama

Související témata: