Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Biatlonisté přivezli o dvě medaile víc, než se všeobecně očekávalo

Praha

Dvě medaile přivezli čeští biatlonisté z mistrovství světa v Anterselvě a upřímně si přiznejme, že je to přesně o dvě víc, než se pod dojmem průběhu celé letošní zimy všeobecně očekávalo. A když z různých stran slyším, jak reprezentace vyklízí pozice, nemělo by se zapomínat na to, že loni to v Östersundu necinklo vůbec a bez medaile zůstalo Česko na MS i v roce 2016 ještě v éře Gabriely Koukalové, která svůj nejúspěšnější šampionát prožila až o rok později.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Česká sestava na stupních: zleva Ondřej Moravec, Eva Kristejn Puskarčíková, Michal Krčmář a Markéta Davidová.

Článek

Především na výkonech ženské části reprezentace na letošním šampionátu bylo znát, že pod trenérem Egilem Gjellandem se každá závodnice zlepšuje. Některé to jde pomaleji, některé rychleji, ale směrem k olympijskému Pekingu 2022 tam je potenciál výkonnostního růstu a napodobení úspěchů, za něž už lze považovat i letošní 4. místo dívčí štafety či dvě Češky v elitní desítce závodu na 15 km.

Bezpochyby největší příběh psala Lucie Charvátová, tolikrát na sociálních sítích proklínaná a zatracovaná. Šampionát ji nabídl obrovskou satisfakci. Zajela si životní závod ve sprintu, za to ji patří zaslouženě bronzová odměna. A konečně zvládla i štafetu bez trestného kola, i když sama dobře ví, že šest dobíjení na osobu je stále ještě moc. Když přijde čtyřpoložkový závod, tak tam stále ještě Charvátové trestná kola nebo minuty jen naskakují. Všichni ale dobře vědí, že právě u této biatlonistky je všechno o tom, jak si utřídí myšlenky a nastaví hlavu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Lucie Charvátová slaví životní úspěch

Klíčovou postavou českého biatlonu může být do budoucna teprve 23letá Markéta Davidová, i když sama mluví o tom, že svůj konec kariéry spojuje už s příští zimní olympiádou. V Anterselvě byly její výkony ještě pořád trochu nahoru dolů, ale potvrdila tam, že mezi špičku patří. Běžecky rozhodně, jen potřebuje výrazně zrychlit střelbu. Když se o to na šampionátu pokusila, tak byla hodně nepřesná, což ukázal třeba mix dvojic.

Horší zpráva přichází od mužů, i když 35letý Ondřej Moravec snad mohl být spokojen, jak výrazně přispěl k bronzu smíšené štafety, i se závěrečným 11. místem v masáku. Jeho biatlonová budoucnost se ale počítá zřejmě spíš na měsíce než na roky.

V nejlepších letech je Michal Krčmář, jehož výkonnost by měla kulminovat, ale nezastřílel ani jeden čistý závod a při individuálních startech se ani jednou nevešel do TOP 20. Obecně je ale zarážející, jak rapidně Vítkovi svěřenci zaostávají v běhu a mnohdy ani s čistou střelbou nemají na to procpat se mezi elitu, které dominují Francouzi a Norové.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Tři Norové v popředí, vzadu Francouz. Typický obrázek biatlonového MS v Anterselvě.

I šéf českého biatlonu Hamza připouští, že generační výměna v mužské části reprezentace je za dveřmi. Bude to chtít ale trpělivost. Jakub Štvrtecký už sice posbíral nějaké juniorské medaile, podobně jako v jeho věku Moravec nebo definitivně se loučící Michal Šlesingr, ale jejich prosazení také trvalo pár let.

Biatlon na popularitě v Česku i tak netratí, jeho kouzlo spočívá v nepředvídatelnosti průběhu i konečného výsledku i parádnímu přiblížení veškerého dění přes televizní obrazovku. Tak jen malá autorská douška na závěr. Souhlasím s Markétou Davidovou, která si posteskla, jak od televize vypadá biatlon strašně jednoduše, že to pak až zkresluje pohled fanoušků.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.
Jak hodnotíte vystoupení českých biatlonistů na MS v Anterselvě?
Pozitivně, dvě medaile jsou jasný úspěch.
86,2 %
Negativně, světová špička je už jinde.
13,8 %
Celkem hlasovalo 2727 čtenářů.

Reklama