Hlavní obsah

Mazaný tah španělského stratéga přinesl šokující triumf. Nejlepší útočník zůstal na lavičce

Zlomili prokletí! Po padesáti letech dokázali fotbalisté Manchesteru City porazit ve vyřazovací fázi evropských pohárů španělský klub. Svěřenci trenéra Guardioly šokovali ve středu večer triumfem na půdě Realu Madrid v úvodním duelu osmifinále Ligy mistrů. Španělský stratég překvapivě nechal na lavičce náhradníků nejlepšího střelce klubové historie Agüera, na hrot nasadil nečekaně dvojici Bernardo Silva a Kevin De Bruyne. Lišácký tah přinesl triumf na půdě žhavého adepta na celkový triumf v nejprestižnější klubové soutěži starého kontinentu.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Radost v podání fotbalistů Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

„Za čtyři roky pod Guardiolou jsme už určitá překvapení při skládání sestavy zažili. A ani samotní hráči mnohdy do poslední chvíle netuší, co po nás bude trenér chtít," smál se nečekaným tahům Kevin De Bruyne, kapitán Manchesteru City, který z penalty sedm minut před koncem zařídil vítězství.

Guardiola do třaskavé bitvy nenasadil Fernandinha, Sterlinga a Agüera. Na pravé křídlo poslal Gabriela Jesuse, autora vyrovnávací branky, a v rozestavení se čtyřmi obránci a stejným počtem záložníků bylo obsazení dvou centrálních pozic útočníků šokující.

„Naším plánem bylo přijet do Madridu a vyhrát. Vytvářeli jsme si dostatek gólových příležitostí. Dokonce tolik, že se mi nevybaví žádný tým, který by mohl na stadionu Realu tolikrát skórovat. Ale Courtois byl opravu fantastický," připomínal Guardiola výborný výkon belgického brankáře ve španělských službách.

„Nicméně z vlastní zkušenosti vím, že vydržet devadesát minut se stoprocentní koncentraci v tak vypjatém zápase je skoro nemožné," pokrčil rameny Guardiola.

A nemýlil se. Real nakonec čisté konto neudržel. „Bylo pro nás nepříjemné, že jsme inkasovali v době, kdy jsme zápasu dominovali. Ale reagovali jsme brilantně. A máme skvělou pozici pro odvetu," juchal nad šesti minutami, které zajistily jeho týmu vítězství 2:1, Kevin De Bruyne, který byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

„Kevin byl klíčovým faktorem zápasu. Byl u každé útočné akce Citizens. Jeho chytré umístění umožnilo týmu Pepa Guardioly získat výhodu po celém hřišti," velebil tah kouče vítězů Roberto Martínez, trenér belgické reprezentace pro server uefa.com. Manchester měl šestnáct střel ve srovnání s devíti pokusy Realu, přičemž mezi tyče mířili hostující borci osmkrát, zatímco domácí jen třikrát.

Guarodiola vyzdvihl charakter svěřenců, kteří se bravurně popasovali s trestem v podobě dvouletého vyloučení z pohárové Evropy, které klubu uložila od příští sezony UEFA v důsledků porušení pravidel finančního fair play. „Nemůžeme ovlivnit dění mimo hřiště. Nejde o snadnou situaci. Věřím, že právníci boj mimo hřiště vyhrají. A my se pokusíme vyhrát ten fotbalový," usmál se Guardiola.

„Vyhrát na půdě Realu Madrid je velká věc. Nejsme na takové triumfy zvyklí. Jen to dokazuje, že jsme schopní přijet kamkoliv a zvítězit," připomínal Guardiola, že Manchester City slavil jedno z největších vítězství na evropské scéně.

Předešlý triumf nad některým ze španělských soupeřů ve vyřazovací fázi pohárové Evropy slavili Citizens v sezoně 1969/70, když porazili Athletic Bilbao.

Reklama

Související témata: