Hlavní obsah

Národní sportovní agentura rozdělí příští rok na dotacích 7,5 miliardy

Národní sportovní agentura rozdělí příští rok na sportovních dotacích 7,5 miliardy korun. Novinářům to dnes v Brně řekl předseda agentury Milan Hnilička. Peníze půjdou na investiční i neinvestiční programy. V Brně dnes zástupci agentury zahájili osobní informační kampaň v regionech nazvanou roadshow. V ní chtějí představit agenturu i programy. Roadshow skončí 9. června v Praze.

Foto: Česká unie sportu

Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury, na jednání s Miroslavem Janstou, šéfem ČUS.

Článek

Agentura vznikla loni v srpnu. Od příštího roku převezme od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy rozdělování sportovních dotací. Cílem agentury je vytvářet podmínky pro sport dětí, mládeže i dospělých a rozvoj sportu pro všechny včetně zdravotně postižených.

Hnilička uvedl, že příští rok půjde do sportu celkem asi 8,5 miliardy korun, kromě 7,5 miliardy z agentury půjdou další peníze například z ministerstev obrany nebo místního rozvoje. Měla by to tak být obdobná částka, jaká je na státní podporu sportu určena letos. Do roku 2025 by se podle Hniličky měla podpora sportu z agentury i dalších ministerstev navýšit zhruba na 15 miliard korun, což je procento z rozpočtu.

Agentura si ponechá některé programy z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, některé budou nové. V neinvestiční oblasti bude podpora mířit do klubů na sportování dětí a mládeže nebo na významné sportovní akce, investiční programy budou na sportoviště v regionech, na národní sportovní centra, na sportoviště krajského významu, na univerzitní sport a bude tam i nový program nazvaný Kabina. "Tento program bude pro obce do 3000 obyvatel, kterých je celkem přes 5800. Mohou od nás dostat půl milionu s tím, že chceme, aby se k tomu přihlásila obec spoluúčastí," uvedl Hnilička.

Obce nebo kluby by mohly za peníze spravit kabiny nebo zázemí u sportovišť. Hnilička se byl podívat například v Řícmanicích u Brna, kde je na jednom místě fotbalové hřiště a tenisové kurty a ve dvou kabinách se tam střídají děti i dospělí. "Dostávám impulzy, v jakých podmínkách se děti převlékají a trénují v těch nejmenších obcích, a je to tristní. Tato oblast dosud nebyla zasažena dotačními programy a národní agentura vznikla právě proto, aby se zabývala tímto prostředím, kde jsou šedá místa. Je to taková první vlaštovka směrem k obcím, které nebyly podporované," uvedl Hnilička. Podle něj to může pomoct zastavit vysídlování obcí.

Hnilička připomněl, že v Brně jsou naplánované některé významné sportovní investice. Patří mezi ně multifunkční hala zhruba za dvě miliardy, kde bude hrát hokejová Kometa, nebo atletická hala v kampusu skoro za miliardu. Na veřejném prezentování se ptala na podporu atletické haly primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Hnilička uvedl, že z programu na krajské akce je možné na to uvolnit maximálně 150 milionů korun. Ohledně multifunkční haly Hnilička ČTK řekl, že podpora ze strany státu půjde nejspíš z jiných zdrojů než z peněz agentury.

S koncepcí rozvoje sportu a nastavení dotací bude Hniličkovi pomáhat Národní rada pro sport, ve které jsou i úspěšní sportovci jako Jaromír Jágr, Pavel Nedvěd, Jan Železný, Barbora Špotáková, Kateřina Neumannová nebo Radek Štěpánek.

Reklama