Hlavní obsah

Kráska si užívá mezi pražskými Lvy, nic jí neunikne!

Praha

Tuhle mladou ženu jen stěží přehlédnete. Ošuntělá hala postavená za hlubokého socialismu, horda chlapů připravujících se na extraligový zápas. U postranní čáry trenéři (často) oblečeni do teplákových kompletů. A najednou se na scéně zjeví osoba mířící pravděpodobně na nějaký banket. Jednou má na sobě elegantní kostým, podruhé barvami zářící šaty, na nohou lodičky na vysokých podpatcích. Kráska ve světě volejbalových Lvů Praha je klubová statistička Petra Žilková.

Foto: Lvi Praha/David Kratochvíl

Kráska ve světě volejbalových Lvů Praha je klubová statistička Petra Žilková.

Článek

„Co je v klubu mým úkolem? Zjednodušeně: odhalit silné a slabé stránky družstva," popisuje Žilková. „Sleduji všechno od servisu přes útok až po obranu. Nesmí mi uniknout jediný úder. Náš ani soupeře. Před utkáním se na základě získaných dat určuje taktika, během něj jsem ve spojení s lavičkou. Dá se lépe zareagovat na to, co funguje, i na nedostatky. Po zápase si vše rozebereme u videa," vysvětluje atraktivní rusovláska.

Pochází z Třebíče, svému umění se učila v Brně. Teď už však dva roky bije její srdce pro Lvy. „Petřin příchod nám ohromně prospěl. Dnešní volejbal se bez statistika neobejde. A ona je jednou z nejschopnějších v republice. Jsem rád, že kývla na naši nabídku," pochvaluje si Tomáš Pomr, sportovní ředitel klubu. Co ho možná překvapilo, byla další záliba 30leté ženy. „Vždycky jsem se snažila chodit hezky upravená. Během volejbalu na to však je místo jen během utkání," vypravuje Žilková.

Foto: Lvi Praha/David Kratochvíl

Kráska ve světě volejbalových Lvů Praha je klubová statistička Petra Žilková.

Ze začátku volila oblečení podle barvy dresů. „Pořídila jsem si červená a žlutá saka. Nějak jsem se ale nemohla trefit, často se mi stalo, že jsem měla opačnou barvu. A tak jsem rezignovala a začala si brát i šaty, na které mám zrovna náladu," líčí analytička. Ohlasy byly pozitivní až do chvíle než se rozhodla proměnit zbytek realizačního týmu. „To jsem narazila," směje se. Obrana byla vážně rafinovaná. „Kluci se spojili, vyčítali mi, že botama dělám díry do podlahy."

Obě skupiny našly kompromis. „Je mi jasné, že do obleku je nedostanu. Velmi často už si ale vezmou rifle, tričko s límečkem a mé srdce plesá," culí se Žilková. Dobrá nálada na chodbách haly vůbec převažuje. „Určitě je příjemné pohybovat se v chlapském kolektivu. Ženy si mezi sebou často nerozumějí. V užším týmu jsme tu dvě a jen nám fajn," neskrývá statistička.

Chování mužů se prý mění s věkem. „Ti starší jsou ke mně takoví šlechetní až galantní. Vzorně se o mě starají, otevírají mi dveře, nosí tašky," děkuje sympatická mladá dáma. U mladší generace nejdete gentlemany v menšině. „Všichni se ale krotí, kdykoli vejdu do místnosti, zjemní slovník. Vnímají to, že jsem holka."

Na všechny Lvy čeká nyní zásadní úkol. Ze závěrečných tří duelů základní části extraligy vytěžit tolik bodů, aby se udrželi v elitní šestce. Ta se vyhne předkolu a bude se v klidu připravovat na play-off. „Já našemu týmu věřím," zdůrazní Žilková. „Na začátku roku jsme měli drobnou krizi, ale teď jsme vyhráli důležité utkání ve Zlíně. Psychika se zlepšila. Určitě nás to odrazí výš."

Série pravdy bude zahájena v sobotu od 18 hodin v Praze duelem s Ústím nad Labem. Kdyby vás snad volejbal nebavil, i tak stojí zápas za návštěvu. Třeba proto, abyste viděli, jaký model si tentokrát oblékne Petra Žilková.

Reklama

Související témata:
Veronika Žilková