Hlavní obsah

Slováci měli sestoupit, reorganizace je zachránila. Jede si Šilhavý pro další derby?

Praha

Další derby proti Slovensku s českým koučem Hapalem na lavičce? Není vyloučeno. Česká fotbalová reprezentace se sice naplno chystá na červnové EURO 2020, ale i tak se již v úterý dozví soupeře pro podzimní ročník Ligy národů. V rámci ligy B bude mezi nejvýše nasazenými týmy. Slavnostní galavečer proběhne od 18 hodin v Amsterdamu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal a Patrik Schick slaví branku v utkání proti Slovensku v Trnavě.

Článek

Česká republika zůstala v lize B, což je druhá nejvyšší úroveň Ligy národů. Paradoxem je, že v příštím ročníku může narazit na Skotsko, Norsko, Srbsko či Izrael. Právě nejúspěšnější tým z tohoto kvarteta v březnovém play off minulé Ligy národů doplní skupinu D na mistrovství Evropy, kam byl český tým vylosován spolu s Anglií a Chorvatskem.

„Jsem rád, že jsme v nejlepším koši, ale je to jen papírové postavení, protože i ostatní týmy v dalších koších jsou neméně silné," avizuje trenér reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Nasazení pro los ligy B
Koš 1:
Rusko, Rakousko, Wales, Česká republika
Koš 2:
Skotsko, Norsko, Srbsko, Finsko
Koš 3:
Slovensko, Turecko, Irsko, Severní Irsko
Koš 4:
Bulharsko, Izrael, Maďarsko, Rumunsko

Z druhé divize Ligy národů nakonec nikdo nesestoupil, protože UEFA rozšířila skupiny na čtyři účastníky. Mezi možnými soupeři je tak i Slovensko, které po porážkách v derby s českou reprezentací původně mělo sestoupit, ale po úpravě herního systému zůstalo v lize B.

I fanoušci by Slováky brali

„Na zápasy proti Slovensku rád vzpomínám. Oba jsme vyhráli a kulisa v obou utkáních byla skvělá. Myslím, že i fanoušci by si zopakování těchto soubojů přáli. Ale jinak bych soupeře, které si přeji, jmenovat nechtěl. Všechny týmy mají kvalitu," usmívá se Šilhavý.

K národnímu týmu nastupoval právě během prvního ročníku soutěže. Debutoval výhrou 2:1 na Slovensku.

„Když jsme přišli k reprezentaci, tak už Liga národů byla v plném proudu. Mně se její systém líbil, protože se hrálo o body a zápasy měly náboj. A myslím, že se líbí i fanouškům," poukazuje Šilhavý.

Soutěž je důležitá i pro kvalifikaci MS

Zápasy se budou hrát v září, říjnu a listopadu, a to systémem doma–venku. Na podzim tedy nebude ani jeden termín pro přípravné duely. Vítězové skupin postoupí o úroveň výš, poslední týmy naopak sestoupí.

Liga národů se navíc promítne i do kvalifikace mistrovství světa 2022. Ještě není rozlosovaná, ale systém evropské části kvalifikace je daný. Vítězové kvalifikačních skupin (10 týmů) postoupí na šampionát přímo, mužstva ze druhých míst zamíří do baráže, a navíc je doplní dva zbylé nejlepší týmy z Ligy národů. Následovat budou dvě vyřazovací kola baráže, takže nakonec zbydou tři mužstva, která si vybojují účast na mistrovství světa v Kataru.

Reklama

Související témata: