Hlavní obsah

Bojíme se rušení závodů, nikoliv koronaviru, prohlásil český cyklista kočující napříč Evropou

Praha

Cestuje Evropou sem a tam. Neklid související s epidemií koronaviru sleduje, ale rozhodně mu nepodléhá. Český cyklista Petr Vakoč absolvoval v posledních dnech etapový závod ve Španělsku, o minulém víkendu klasiku v Belgii a během nadcházející soboty pojede v Itálii Strade Bianche. „Největší nepříjemností v souvislosti s koronavirem je, že mi zrušili let,“ usmál se sedmadvacetiletý závodník formace Alpecin-Fénix.

Kvůli koronaviru závody zatím zrušené nemá. Cyklista Petr Vakoč ale řeší, jak se na ně dostat.Video: Sport.cz

 
Článek

„Musím říct, že závodníci nemají strach cestovat, nebojí se přemísťovat do jednotlivých míst. V naší komunitě panuje spíše strach z rušení závodů než ze samotné nemoci,“ vyprávěl Vakoč, který se při přesunu z Belgie do Itálie zastavil v Praze, kde podpořil handicapovanou cyklistiku Alex Borskou, která v rámci projektu We Love Cycling bude usilovat o účast na paralympijských hrách v Paříži 2024.

Vakoč prožil před dvěma lety nehodu jako z hororu, když jej při tréninku v JAR srazil kamion. I přes děsivá zranění se vrátil na nejvyšší úroveň a sní o účasti na letních OH v Tokiu. „Odhodlání Alex bere dech. Je inspirací i pro mě,“ prohlásil Vakoč.

Prvním vrcholem jara pro něj bude právě Strade Bianche, kde v roce 2016 dojel na skvělém pátém místě. I proto s napětím sledoval, zda organizátoři závod na prašných cestách v Toskánsku nezruší. „Hodně jsem se bál, že nebudu mít na sobotu žádný program,“ usmál se Vakoč.

Z cesty do Itálie žádné obavy nemá. „Já si strach nepřipouštím a myslím, že pokud člověk dodržuje základní hygienická opatření, tak riziko, že by se nakazil, je minimální. Neberu epidemii na lehkou váhu, ale považuji za přehnané mediální šílenství, které vše provází. Z dat, která jsou k dispozici, je riziko pro zdravou populaci minimální. Pokud člověk dbá na hygienická opatření a snaží se posílit imunitu, nemusí žít v panice a může fungovat normálně,“ přemítal Vakoč.

Žádné speciální doporučení od týmových lékařů nedostal. „I za běžné situace cyklisté velmi úzkostlivě dbají na hygienu, protože jakékoliv nachlazení snižuje výkon. Jediným rozdílem je, že aktuálně si při setkání s kluky či členy týmu nepodáváme ruce. Jinak se nic nezměnilo,“ vyprávěl Vakoč, jehož po sobotním vystoupení v Itálii čeká návrat do Španělska, kde absolvuje soustředění a poté ve Francii jednorázovku Grand Prix de Denain. Následně pojedou velkolepou klasiku Kolem Flander.

„Uvědomuji si, že existuje riziko zrušení závodů. Určitě je alternativou uspořádat je bez diváků, jenže ty největší by absolutně ztratily kouzlo. Navíc těžko zamezíte fanouškům přijít k trati. Zákaz vycházení asi nikdo vydávat nebude,“ dumal Vakoč.

Reklama

Související témata: