Hlavní obsah

Sparta už si na derby zase troufá. Cítil jsem z týmu sílu, těší Dočkala po nakládačce Baníku

Praha

Tak jak, věří si Sparta na nedělní ligové derby? „Určitě!“ ujišťuje kapitán letenských fotbalistů. Ještě začátkem týdne by byl nejspíš označen za nemístně smělého. Středeční nakládačka 5:0 ostravskému Baníku ve čtvrtfinále domácího poháru však přece jen mohla Slavii vystrašit. „Výhru už potřebovala celá Sparta. Cítil jsem z mužstva sílu,“ kvituje Bořek Dočkal.

Musím dneska tým pochválit. Teď bude jenom důležité takové výkony zopakovat, říká Bořek DočkalVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

První výhra po čtyřech soutěžních zápasech a hladký postup. Velká úleva?

Samozřejmě. Jestli chceme splnit alespoň jeden cíl, který jsme si pro jarní část sezony stanovili, tak bylo nezbytně nutné vyhrát. Jsem rád, jakým stylem jsme to zvládli. Věřím, že nás dobrý výkon nakopne do dalších zápasů.

První výhra pomůže i novému trenérovi Václavu Kotalovi, že?

Vůbec nehraje roli, pod kým tým výhru uhrál. Zvlášť před sérií zápasů, která nás teď čeká. Vítězství všichni na Spartě potřebovali, abychom si sami sobě dokázali, že jsme schopní hrát s těžkým soupeřem dobrý fotbal, vytvářet si šance a taky je konečně proměňovat.

V roli trenéra Sparty poprvé, jako hráč už to zažil. Jakou bolestivou vzpomínku má Václav Kotal na derby?Video: Sport.cz

Pohárový duel vám tedy dodal sebevědomí pro derby na Slavii.

Vnímám to tak. Pochvala pro tým za reakci a výkon. Není lehké předvést takový a zvládnout tak těžkého soupeře stylem, jakým jsme to zvládli po sérii zápasů, které se nám nepovedly. Je vidět, že tým má potenciál. Je však důležité, abychom byli schopni výkony zopakovat. Abychom za čtyři dny zase nebyli s hlavami dole.

Baník dostal od Sparty facku. Ale asi dobře, že nás to potkalo v poháru a ne v lize, říká trenér Luboš KozelVideo: Sport.cz

Jako by mužstvo proti úvodu jara najednou mělo úplně jinou mentalitu.

Cítil jsem, že máme zápas celou dobu pod kontrolou. Na hřišti byla cítit síla, že si za výhrou jdeme. Že pro ni uděláme maximum. Od začátku v naší hře byla agresivita, sbírali jsme odražené balony a dostávali se do hry. Od první chvíle jsem měl z naší hry dobrý pocit.

Vracíte se po dlouhém zranění. Se Zlínem jste nehrál, jak jste se cítil proti Baníku?

Necítil jsem potřebu střídat. Věřím, že budu i v neděli připravený. Je to teď pro mě po dlouhé pauze trošku jiné, než jsem byl zvyklý. Musím se tělu víc věnovat. Času je dost a dobrá nálada z poháru pomůže, abychom rychle zregenerovali.

Jak se může derby vyvíjet?

Bude určitě těžké výkon zopakovat. Derby bude zase mít svoje specifika. Asi ne tak otevřené jako zápas s Baníkem. Určitě se nám do něj půjde líp, než kdybychom pohár nezvládli. Jednoznačně.

Reklama