Hlavní obsah

Rozlučka české legendy? Zoufalá bezmoc, přiznává. Co přijde dál?

Michal OsobaPrávo

Většina českých biatlonistů se při smutném pohledu na opuštěné tribuny v novoměstském areálu může utěšovat výhledem na příští rok, kdy je snad opět požene tradiční kotel. Na Michala Šlesingra takové chlácholení neplatí. Před sezonou vyhlásil, že tato zima bude jeho poslední v roli aktivního biatlonisty, a rozlučku si načasoval právě na domácí Světový pohár.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Michal Šlesingr při štafetě na mistrovství světa v Anterselvě.

Článek

Tribuny zůstanou prázdné. Biatlonisty čeká při Světovém poháru v Novém Městě komorní prostředí

Není divu, že byl pořádně rozmrzelý, když se dozvěděl, že místo 30 000 diváků bude moct mávat akorát tak železným trubkám tvořícím prázdné tribuny. „Budou to pseudozávody, spíš měřený trénink. Kór v Novém Městě, kde jsou diváci velkou částí toho zážitku,“ posteskl si.

Právě tento očekávaný zážitek byl pro 37letou českou biatlonovou legendu a majitele kompletní sady světových medailí jednou z hlavních motivací k prodloužení kariéry.

„A teď si říkám, že to bylo skoro zbytečné. Je to taková zoufalá bezmoc,“ neskrývá před pátečním sprintem (od 17.30, živě na ČT sport), který bude zřejmě jeho posledním individuálním startem kariéry, pokud se neprotlačí do nedělního závodu s hromadným startem. Zatím však v sezoně pobral jen dvanáct bodů a ve Světovém poháru je až 78.

Tribuny zůstanou prázdné. Biatlonisty čeká při Světovém poháru v Novém Městě komorní prostředí

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Závěrečné dva díly SP ve Finsku a Norsku už nemá v plánu. „Oslo jsem měl rád, klidně bych tam ještě jel, na druhou stranu nejsem spokojený se svou letošní výkonností a mají tam možnost jet mladíci nabrat zkušenosti, což samozřejmě respektuju. Tady v Novém Městě to pro mě skončí a budu moct obrátit tuhle stránku,“ tuší Šlesingr.

Objevit by se měl i na tradiční posezonní akci v jabloneckých Břízkách, ale záleží na sněhových podmínkách, jestli se tam ukáže jako závodník. A myšlenka na roční odklad domácí rozlučky Šlesingrovi hlavou ani neproběhla. „Nepřipadá v úvahu. Už tahle sezona byla přes hranu, to nemůžu rodině udělat,“ ví otec sedmileté Viktorie a půlročního Benedikta.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Je mi smutno z dnešního rozhodnutí bezpečnostní rady vlády, a přiznám se, dost dobře mu nerozumím. Chápu, že zdraví je na prvním místě a nijak to nerozporuji, byť v souvislosti s touhle "korochřipkou" mě opravdu žádná panika nepohlcuje. Na druhou stranu mi není úplně jasné, proč je nutné zakázat diváky v NMNM, přičemž ze zahraničí jich mělo dorazit kolem 4 tisíc a počítadlo se s 25-30 tisíci návštěvníků denně, dokud necháme v provozu letiště, nákupní centra, pražskou MHD a další. Jen letiště Václava Havla denně odbaví desítky tisíc (tuším 50-60) cestujících, kteří se setkají s palubním personálem, zaměstnanci letiště a jeho zázemí, přičemž Ti všichni jdou po směně domů. Prostě si nemyslím, že biatlon je větší riziko než takové letiště, tak mě překvapilo, že zatímco biatlonu naše vláda zakázala diváky, tak na letišti nezakázala cestující, vždyť by přece společnosti mohly bez problémů létat bez nich. Připadá mi to jako takové populistické gesto, jak vládě na lidech záleží, což mě vlastně u populistické vlády překvapit nemůže. Bez Vás fanoušků NMNM nebude to pravé NMNM a vlastně ani nevím, jestli se mi tam vůbec chce. 😔

Příspěvek sdílený Michal Šlesingr (@michalslesingr),Bře 2, 2020 v 5:51 PST

Za rok by se v Novém Městě mohl objevit v jiné roli. „Umím si Bouška představit v nějaké manažerské pozici na svazu,“ říká šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

„Představit bych si to asi dovedl, na druhou stranu mám tendenci říkat věci, jak je cítím, ne je úplně diplomaticky přejít, tak bych na to asi nebyl dobrá postava,“ pousmál se Šlesingr, jenž už během kariéry patřil mezi nejrazantnější bojovníky proti dopingu.

Reklama

Související témata: