Hlavní obsah

Česká radost! Veselý vyhrál a poslal tenisty do finálového turnaje Davisova poháru

Aktualizováno

Hotovo! Čeští tenisté postoupili do finálového turnaje Davisova poháru v Madridu, když vyhráli v kvalifikaci nad Slováky 3:1. Rozhodující bod získal Jiří Veselý, který zvítězil v úvodní sobotní dvouhře nad Andrejem Martinem po setech 4:6, 7:5 a 7:5. V sobotu se nejprve hrála čtyřhra, kde české duo Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář podlehlo zkušeným deblistům Filipu Poláškovi a Igoru Zelenayovi dvakrát 4:6. Nakonec se ale v Bratislavě radují Češi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Veselý z České republiky se raduje z výhry nad Andrejem Martinem ze Slovenska, díky které získal pro Česko vítězný bod. Čeští tenisté zdolali v kvalifikaci Davisova poháru Slovensko 3:1 na zápasy a poprvé si zahrají finálový turnaj.

Článek
Fotogalerie

Česká dvojice, v součtu o 30 let mladší než jejich slovenští soupeři, dostala na bratislavské antuce překvapivě v nominaci přednost před Jiřím Veselým a Lukášem Rosolem, kteří v pátek zvládli dvouhry ve dvou setech.

Kolář prožil daviscupovou premiéru, Forejtek hrál poprvé za reprezentaci čtyřhru. V devátém gamu druhé sady ještě odvrátili pět mečbolů, ale Polášek bezpečně duel doservíroval.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český tým - (zleva) Vít Kopřiva, Lukáš Rosol, Jiří Veselý, kapitán Jaroslav Navrátil, Zdeněk Kolář a Jonáš Forejtek slaví postup na turnaj do Madridu.

O postupu českých tenistů rozhodl Jiří Veselý, který vydřel výhru v souboji jedniček nad Andrejem Martinem. Slovenský tenista vyhrál první set 6:4 a v tom následujícím vedl 5:2, čeští fanoušci už se nejspíš smiřovali s tím, že se půjde do rozhodující dvouhry. Veselý ale zabral a pěti hrami za sebou sadu získal ve svůj prospěch. "Bylo to neuvěřitelné," usmíval se český hrdina.

Ve třetím dějství se Veselý dál rval o každý míč, na slovenského tenistu pak ale nejspíš v závěru dolehla nervozita. Vedl totiž 5:4 a byl krůček od vítězství. pak ale dění na kurtu ovládl Veselý. Získal tři hry v řadě a odstartoval českou radost na bratislavské antuce. Čeští tenisté se mohou těšit na finálový turnaj do Madridu. Veselý poprvé v Davis Cupu vyhrál obě dvouhry, v pátek porazil ve dvou setech Jozefa Kovalíka.

"Utekl jsem z mečbolu, takže to byl víkend jak z pohádky s třešničkou na dortu. Po všech trablech, které jsem v Davis Cupu měl a trápil se v něm, tak tohle je neuvěřitelný. Měl jsem i štěstí a jsem moc rád," radoval se Veselý v České televizi.

"V koncovce jsem si věřil, mám v poslední době odehráno hodně zápasů," těsných utkání, vydržel jsem klidný a v závěru udrel nervy na uzdě," řekl Veselý, který odvrátil několik mečbolů i na cestě za titulem letos na turnaji v Puné.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Veselý z České republiky a kapitán české reprezentace Jaroslav Navrátil se radují z celkového vítězství.

"Jirkovi jsem pořád věřil, protože v poslední době odehrál těžká utkání. Jirka to ustál, utekl z mečbolu a tohle je v Davis Cupu jeho životní zápas. On si to zasloužil za ty roky, co se mu nedařilo, co všichni tvrdili, že není týmový hráč. Dneska to ukázal a posunul Česko do Madridu," řekl kapitán Jaroslav Navrátil.

Finálový turnaj Davis Cupu se bude hrát v Madridu 23. až 29. listopadu. Loňské semifinalisty Španělsko, Kanadu, Británii a Rusko a držitele divokých karet Francii a Srbsko doplní dvanáct týmů z kvalifikace, přičemž jistotu už po dnešku mají Německo, Švédko, Rakousko, Austrálie, Itálie, Kazachstán a Ekvádor.

Reklama

Související témata: