Hlavní obsah

Slavia - Sparta 1:1Ze dvou Tettehových gólů platil jen jeden, takže derby Slavia - Sparta skončilo remízou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
80. Tetteh 0 : 1
90. Musa 1 : 1
Záznam online reportáže

zp, dosSport.cz

Nejvíc si po tolik očekávaném derby pražských „S“ libovala Plzeň. A určitě by si libovala ještě víc, kdyby sudí Franěk uznal v 58. minutě Tettehův gól a Sparta v Edenu vyhrála. Rozhodčí si však u videa povšiml, že si letenský útočník pomohl v souboji s domácím Takácsem rukama, takže branka neplatila a konfrontace pražských rivalů skončila nakonec nerozhodně. Druhou trefu Tetteha už sice sudí uznal, jenže v nastaveném čase stačil domácí náhradník Musa vyrovnat. I s remízou jsou ale v Plzni navýsost spokojeni, neboť čtyři jarní kola jim stačila, aby podzimní šestnáctibodový náskok obhájce titulu stáhla Viktoria na polovinu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Benjamin Tetteh ze Sparty a Ladislav Takács ze Slavie.

Článek
Fotogalerie

Nikoli čtyři změny, jak odhadoval sparťanský kouč Václav Kotal, ale hned šest jich udělal v porovnání se sestavou v přechozím kole na Slovácku slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Bořil, Ševčík a Takács zázračně rychle opustili rozsáhlý červenobílý lazaret, Traoré, Masopust a Tecl zase dostali přednost vzhledem ke zkušenostem nasbíraným v předchozích derby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie a Michal Sáček ze Sparty během derby "S".

Na ně totiž domácí kouč hodně spoléhal, neboť věřil, že společně s větší psychickou odolností konfrontaci pražských „S" rozhodnou. Patrné to však nebylo, neboť hosté z Letné vůbec nepřipustili, aby se Slavia dostala k předpokládanému úvodnímu náporu. Derby se tak proměnilo v boj o střed hřiště, v němž navrch nemělo ani jedno mužstvo. Logicky, když hráči obou celků dbali úzkostlivě na to, aby se nedopustili chyby a soupeři nenabídli třeba jen náznak příležitosti. Pro fotbal proto příliš místa nezbývalo...

Protivníkově obraně byla nepříjemnější Sparta, na které i při absenci Karlssona bylo patrné, jak moc jí pohárová výhra nad Ostravou pomohla k sebevědomí. I proto musel Kolář řešit Hanckův pokus, který měl být původně nejspíš centrem do šestnáctky, a pak se jen dívat, jak po akci Krejčího míjí ve 22. minutě střela Hložka jen těsně tyč jeho brány.

Domácí pokračující v nevýrazných jarních výkonech se probrali až po půlhodině. Stanciu nejprve střílel do rukou nachystaného Heči, dalekonosný pokus Masopusta pak vytáhl letenský gólman nad břevno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský.

Hned po změně stran se zaskvěl Heča zase, neboť proti Ševčíkově voleji vytasil další brilantní zákrok. Takřka vzápětí sice mohl veškerou chválu pohřbít, neboť si příliš předkopl míč a Tecl mu ho vypíchl. Na Ševčíka zívala prázdná brána, ale ten ji z třicet metrů netrefil...

To sparťanský Tetteh pět minut poté míč do sítě dopravil. Prodral se přes Takácse i nesmyslně vybíhající Koláře, využil srážky obou slávistů, k níž napomohl rukama, a skóroval. Sudí Franěk u monitoru ovšem jeho přestupek odhalil, takže branka neplatila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dávid Hancko ze Sparty a Lukáš Masopust ze Slavie během derby "S".

Deset minut před koncem si ale Tetteh všechno vynahradil. Zase po zaváhání domácí obrany reklamující ofsajd, znovu s přispěním Takácse, od jehož zad se střela sparťanského útočníka odrazila za Kolárova záda.

Slavii nezbylo než se vrhnout do zoufalého závěrečného náporu, aby si zachránila reputaci a alespoň bod z rozplývajícího se náskoku. Ve třetí minutě to svedla. Pomohla jí standardní situace a střídající Musa. Na Bořilův centr totiž sparťanská obrana nereagovala a hlavičkující domácí náhradník vyrovnal.

Slavia - Sparta 1:1 (0:0)
Branky: 90.+ 3. Musa - 80. Tetteh. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Kříž - Pechanec (video). ŽK: Traoré, Olayinka, Musa, Bořil - Krejčí, Štětina, Dočkal. Diváci: 19 370.
Slavia: Kolář - Coufal, Takács, Kúdela, Bořil - Traoré, Ševčík - Masopust (82. Hellebrand), Stanciu (82. Hilál), Olayinka - Tecl (71. Musa). Trenér: Trpišovský.
Sparta: Heča - Vindheim, Štetina, Hancko, Frýdek - Plavšič (76. Hanousek), Sáček, Dočkal, Krejčí (53. Mandjeck), Hložek - Tetteh (86. Kozák). Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: