Hlavní obsah

Jedovatá slova spláchli pivem. Jak se z rozhádaného dua Veselý, Rosol zrodil vítězný tým?

Kdo sledoval jejich slovní přestřelku přes sociální sítě v minulých měsících, uměl si asi jen těžko představit, že ti dva by se mohli ještě někdy sejít v jednom týmu a ještě k tomu něco společnými silami dokázat. Jenže zázraky se občas dějí. Jíří Veselý a Lukáš Rosol se postarali o kvalifikační daviscupovou výhru na Slovensku a český tenis tak dokázali procpat mezi elitní světovou osmnáctku na finálový turnaj v Madridu. Kde se vzala živá voda, která český tým pokropila?

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zloba je zapomenuta. Čeští tenisté (zleva) Jiří Veselý a Lukáš Rosol se radují z postupu do finálového turnaje Davis Cupu..

Článek

Nešlo nakonec o vodu, ale ve skutečnosti o pivo, které rozhádané duo, o něž se měla česká reprezentace opírat, opět stmelilo a ostrá jedovatá slova snad definitivně spláchlo do minulosti.

Hned na začátku minulého týdne inicioval posezení u zlatavého moku zkušenější Rosol, jenž se chtěl s Veselým usmířit se a společně se nabudit pro důležitý boj v Bratislavě, v němž se hrálo i budoucnost českého tenisu.

„Všechno jsme si tady vyříkali, to nám dost pomohlo. Jinak bychom nemohli táhnout za jeden provaz. Nemám s nikým v týmu problém, chtěl jsem, aby to fungovalo. Povedlo se, atmosféra se uvolnila. Vždyť jsme jeden tým," popisoval proměnu ve vztazích Rosol.

34letý hráč mimo jiné na začátku roku přes Instagram mladšího kolegu peskoval: „Měl bys mít úctu k starším." Předtím si totiž do něj Veselý rýpl: „Já měl vždy za to, že bez dobré finanční odměny ty odmítáš reprezentovat."

Svůj díl práce odvedl i kapitán Jaroslav Navrátil, jemuž se podařilo oživit týmový duch, jaký dříve v reprezentaci panoval. A dokázal se povznést i nad dřívější Rosolovy povzdechy na sociálních sítích, které mířily mimo jiné i na adresu kapitána.

„Nebylo to nic příjemného. Ale Lukáš sám řekl, že reprezentovat chce, což je pro mě potěšující. Hrajeme za Českou republiku a všechno ostatní jde stranou. Musíme udělat všechno, abychom byli úspěšní. Jedeme na Slovensko vyhrát," avizoval po oznámení nominace Navrátil.

A nezůstalo jen u slov. Oba aktuálně nejlepší čeští singlisté ze sebe na bratislavské antuce vymáčkli to nejlepší a ve dvouhrách zařídili všechny tři potřebné postupové body. V pátek oba vyhráli bez ztráty setu, v sobotu pak Veselý už Rosola do závěrečné dvouhry na kurt nepustil, protože na poslední chvíli dokázal otočit duel s Andrejem Martinem a postupové oslavy mohly začít.

„Nikdo nemá propustku. Protože je opravdu co oslavovat," hlásil v euforii Veselý. A měl pravdu. Vedle zvýšení prestiže čeští tenisté vydělají jen účastí v Maridu 515 tisíc eur (skoro 13 milionů korun).

Do výšin z dob zlaté éry Berdycha se Štěpánkem, kteří slavnou salátovou mísu zvedali nad hlavy, je to pořád ještě obrovsky daleko, ale může jít o první záblesky naděje, které se může po současných tahounech chytit mladá generace juniorských grandslamových šampionů kolem Jonáše Forejtka a spol.

Reklama

Související témata: