Hlavní obsah

Los Angeles - Colorado 3:1Favorité hořeli! Francouz outsidera nezastavil, Ovečkin se dotáhl na Pastrňáka

Aktualizováno

Pět zápasů nabídla fanouškům nejslavnější hokejová soutěž světa NHL. Překvapením skončil duel Colorada s druhým nejhorším týmem probíhajícího ročníku Los Angeles. Kings zvítězili na domácím ledě 3:1, porážce nezabránil ani Pavel Francouz v brance Lavin. Trefa Alexandra Ovečkina, který se svým 48. gólem dotáhl na vedoucího Davida Pastrňáka, stačila Washingtonu jen na bod za porážku po nájezdech v Buffalu 2:3. Ve zbývajících utkáních padlo St. Louis s Floridou 1:2, Winnipeg si doma poradil s Arizonou 4:2 a Edmonton nestačil v prodloužení na Vegas (2:3).

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Pavel Francouz se v zápase proti Kings rozhodně nenudil

Článek
Fotogalerie

V roli jasného favorita nastupovali hokejisté Colorada na ledě Los Angeles. Zatímco Avalanche patří v tabulce Západní konference druhé místo, Králové jsou poslední.

Na ledě to však vidět nebylo. V 15. minutě překonal Pavla Francouze Wagner, který si našel odražený puk. Uplynulo pouhých 63 sekund a český gólman lovil touč po střele Andersona, kterou nešťastně tečoval jeden z obránců Colorada, podruhé. Bod za asistenci si připsal Martin Frk, pro kterého šlo o jeho sedmý bod v sezoně.

Dvacetiletý obránce si díky šťastné trefě připsal první bod v kariéře v NHL. "Je fajn vidět tu radost, když někdo vstřelí svůj první gól v soutěži, pohltí to celou lavičku. Mám pocit, že poté, co se trefil Mikey, vstřelili gól už všichni hráči v týmu," řekl trenér Kings Todd McLellan.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Hokejisté Colorada padli na ledě Los Angeles

Hosté nevyužili ve druhé třetině šanci na snížení, když Nikuškin neproměnil samostatný nájezd. To se favoritovi povedlo až v 43. minutě, kdy výborně chytajícího Quicka překonal poprvé a naposledy Bellemare. Poslední slovo však patřilo v 55. minutě domácím, plzeňského rodáka potřetí překonal Lafallo a zajistil tak překvapivou výhru Králů 3:1.

Pavel Francouz se navzdory třem obdrženým brankám může chlubit slušnou úspěšností zákroků 91,43 procent.

Colorado ve druhé třetině přišlo kvůli zranění v dolní části těla o elitního centra Nathana MacKinnona. Trenér Avalanche Jared Bednar neměl po zápase bližší informace o zdravotním stavu čtvrtého nejproduktivnějšího hráče soutěže. "Začal jsem se strachovat hned poté, co musel opustit hru. Jediné, co nyní vím, je, že kvůli zranění nemohl pokračovat v zápase, a i to je v naší situaci znepokojivé.

Washington padl v Buffalu

V podobné roli jako Colorado nastupovali hokejisté Washingtonu k duelu na ledě Buffala. A i tady vzaly teoretické předpoklady rychle za své. Hosté, jenž jsou v tabulce Východní konference čtrnáctí, vedli po brankách Olofssona a Eichela po čtyřiceti minutách nad favoritem už 2:0.

Až poté se tým z hlavního města prosadil. Největší hvězda Capitals Alexander Ovečkin využil vyhraného buly v obraném pásmu domácích, rychlou kličkou se zbavil obránce a bleskovou střelou zápěstím překonal Ullmarka. Jednalo se už o 48. gól ruského kanonýra, čímž se v tabulce střelců dotáhl na Davida Pastrňáka.

Hosté se vyrovnání dočkali v 44. minutě po brance Orlova. O vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých se za hosty prosadil jen Kuzněcov. Holtbyho naopak překonali Dahlin a Kahun a Šavle tak mohli slavit výhru 3:2.

"V této fázi soutěže bychom se měli začít zlepšovat, ale my zůstáváme stále průměrní. Dnes jsme sice získali bod, ale herní zlepšení stále nepřišlo. Musíme najít způsob, jak co nejlépe využít posledních několik zápasů základní části ke zlepšení hry," stěžoval si brankář Capitals Braden Holtby.

Draisaitl tentokrát bez bodu

S jasným cílem uhlídat suverénního lídra probíhajícího ročníku Leona Draisaitla vstupovali hokejisté Vegas do duelu na ledě Edmontonu. A povedlo se jim to dokonale. Německá superstar svých 110 kanadských bodů tentokrát nerozšířila. Oilers šli díky Chiassonovi v 9. minutě do vedení, hosté však stihli do konce úvodní dvacetiminutovky díky Royovi z přesilové hry vyrovnat.

Ještě jednou se Edmonton dostal do trháku po brance Nugenta-Hopkinse v 47. minutě i na to však našli Rytíři po trefě Marchessaulta o pět minut později odpověď. Bod navíc tak hostům vystřelil ve 3. minutě prodloužení Theodore a rozhodl o výhře Vegas Golden Knights 3:2.

"V posledních zápasech získáváme body hlavně díky našim gólmanům, ale nemůžeme očekávat, že v každém zápase pochytají čtyřicet nebo padesát střel. Poslední dobou nám vázne hra, dříve jsme útočili i bránili kompaktně v pěti lidech, nyní čekáme, co udělá náš spoluhráč, a až poté reagujeme," popsal problémy ve hře Oilers střelec první branky Alex Chiasson.

Neuspěli ani obhájci titulu

O další překvapení na úkor favorita se postarala Florida, která zvítězila na ledě obhájců titulu ze St. Louis 2:1. Na první branku utkání si fanoušci museli počkat až do druhé poloviny utkání, kdy většinu z nich rozjásal Parayko, který v 32. minutě zajistil Blues vedení 1:0.

Panteři reagovali díky Hoffmranově přesilovkové trefě ještě do konce prostřední části, rozhodující úder si pak pro Binningtona a spol. přichystal Connolly, který v 45. minutě rozhodl o vítězství Floridy 2:1.

Winnipeg přetlačil Arizonu

Hosté z Arizony měli výborný vstup do utkání, když první dvacetiminutovku vyhráli po dvou trefách Schmaltzmana 2:0. To však bylo z jejich strany vše. Stejným poměrem ovládli dvou periodu díky brankám Ehlersera a Poolmana Jetz. Vítězný gól si připsal v 52. minut utkání Eakin, do prázdné branky pak uzavřel skóre při power play hostů Scheifele.

Výsledky NHL:
Buffalo - Washington 3:2 po sam. nájezdech (1:0, 1:0, 0:2 - 0:0)
Branky: 5. Olofsson, 21. Eichel, rozhodující sam. nájezd Kahun - 44. Ovečkin, 54. Orlov. Střely na branku: 26:35. Diváci: 16.539. Hvězdy zápasu: 1. Ullmark, 2. Dahlin (oba Buffalo), 3.Ovečkin (Washington).
Edmonton - Vegas 2:3 v prodl. (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Branky: 9. Chiasson, 47. Nugent-Hopkins - 17. N. Roy, 52. Marchessault, 63. Theodore. Střely na branku: 24:48. Diváci: 17.327. Hvězdy zápasu: 1. Koskinen, 2. Nugent-Hopkins (oba Edmonton), 3. Theodore (Vegas).
Winnipeg - Arizona 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)
Branky: 23. Ehlers, 38. Poolman, 52. Eakin, 60. Scheifele - 16. a 20. Schmaltz. Střely na branku: 34:38. Diváci: 15.325. Hvězdy zápasu: 1. Ehlers, 2. Eakin, 3. Poolman (všichni Winnipeg).
St. Louis - Florida 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky: 32. Parayko - 37. Hoffman, 45. Connolly. Střely na branku: 27:34. Diváci: 18.096. Hvězdy zápasu: 1. Connolly, 2. Hoffman (oba Florida), 3. R. Thomas (St. Louis).
Los Angeles - Colorado 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Branky: 15. Wagner, 16. M. Anderson (Frk), 55. Iafallo - 43. Bellemare. Střely na branku: 35:22. Diváci: 15.011. Pavel Francouz odchytal za Colorado 58:39 minuty, inkasoval tři branky z 35 střel a úspěšnost zásahů měl 91,43 procenta. Hvězdy zápasu: 1. Quick, 2. M. Anderson, 3. Doughty (všichni Los Angeles).

Reklama