Hlavní obsah

Slavnostní vyhlášení Fotbalisty roku se konat nebude, v Teplicích se liga naopak ve středu hrát bude

Praha
Aktualizováno

Zatímco profesionální fotbal na rozhodnutí své generality čeká do středy, výkonnostní má jasno. Od České a Moravskoslezské národní ligy a až po čtvrté třídy v okresech se mistrovské zápasy hrát mohou. To nejlepší čeští fotbalisté se budou muset bez slavnostního vyhlášení tradiční ankety Fotbalista roku obejít, neboť galavečer plánovaný na 22. března do Vidohradského divadla v Praze byl zrušený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Loni si Tomáš Vaclík užíval své chvíle při vyhlášení Fotbalisty roku i s manželkou Martinou, letošní král fotbalu se bez nich bude muset obejít.

Článek

Souhlas s tím, že se zápasy v soutěžích organizovaných FAČR, krajskými a okresními fotbalovými svazy budou dál probíhat podle předem stanoveného programu, má ovšem podmínku. "Domácí kluby coby pořadatelé ručí za to, že se utkání nezúčastní víc než sto lidí," informoval ředitel komunikace FAČR Michal Jurman.

Pro vyhlášení tradiční ankety Fotbalista roku žádná podmínka neplatí. "Výkonný výbor rozhodl, že se akce plánovaná na 22. března neuskuteční," potvrdil Jurman. Letos se mělo vyhlášení ankety konat před cestou reprezentace k přípravným zápasům s Mexikem a Hondurasem na amerických stadionech, ale Vinohradské divadlo v Praze Součka, Vaclíka, Krále a spol. nepřivítá. Stane se tak vůbec poprvé v dlouhé historii ankety Fotbalista roku, která je pravidelně vyhlašována od roku 1965.

Otázkou samozřejmě je, zda národní tým za oceán vůbec vyrazí... "Přípravy na turné do Ameriky zatím pokračují," nemá mluvčí reprezentace Petr Šedivý zprávy, že by se zájzd měl rušit.

Souhlas strahovské generality s pokračováním mistrovských soutěží sice bude hlavně pro kluby v ČFL, MSFL a divizi menší problém představovat, protože na jejich zápasy přece jen pár stovek diváků chodí, ale měly by se s ním vypořádat. Se stanovenou kvótou sto osob rovněž, protože jejich hráčské kádry a realizační týmy nejsou tak početné, jako v profesionálních soutěžích.

Vždyť jen hráčské kádry ligových celků zahrnují minimálně dvacet fotbalistů, k tomu je třeba připočíst početné realizační týmy, rozhodčí, delegáty, pořadatele a alespoň minimum podavačů míčů... A samozřejmě i videorozhodčí a personál v přenosových vozech, zdravotníky, televizní štáby, novináře.

Zápasy organizované FAČR se kvůli koronaviru zatím nebudou odkládatVideo: FAČR

Rázem je tím stanovený počet osob, které se mohou zápasu zúčastnit, překročen.

Přesto Ligová fotbalová asociace rozhodla, že se ligová dohrávka 23. kola mezi Teplicemi a Libercem ve středu hrát bude. Ovšem s tím, že domácí klub je rovněž povinen se postarat o to, aby na Stínadlech nebylo víc než sto lidí.

Tepličtí na svém webu oznámili, že na zápas s Libercem nebudou vpuštěni ani novináři. "Účastníky utkání budou hráči, realizační týmy, rozhodčí, delegáti a nejužší organizační zajištění zápasu," uvedl klub s tím, že fanoušci dostanou zpět vstupné.

O osudu dalších zápasů a ligových kol se rozhodne ovšem až ve středu, kdy se sejde ligový výbor a bude jednat.

"Respektuji a podporuji rozhodnutí vlády ČR. Správná cesta. Jednoznačně podporuji přerušení ligy například do 2. dubna stejně jako v Itálii. Ze zdravotních a bezpečnostních důvodů. Životy a zdraví nad sport a zábavu. A to i hráčů a organizátorů. Fotbal bez diváků je navíc nesmysl," vyzývá Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie.

LFA bude jednat ve středu

Ligová fotbalová asociace, která řídí profesionální soutěže, však bude na toto téma jednat až ve středu, i když už na středu je plánován dohrávaný zápas nejvyšší fotbalové soutěže mezi Teplicemi a Libercem. "O něm se rozhodne už dnes," ujistil mluvčí LFA Štěpán Hanuš.

„My proto musíme pochopitelně počkat do středy, jaké rozhodnutí a závěry LFA přijme. Podle toho se pak zařídíme," informoval mluvčí ligové Mladé Boleslavi Jiří Koros. Právě středočeský klub měl v sobotu přivítat v atraktivním duelu 25. ligového kola pražskou Slavii, takže ochozy by byly pochopitelně plné.

„I my situaci samozřejmě intenzivně sledujeme. Všechny sportovní kluby jsou teď v situaci, kdy se budou muset řídit pokyny nadřízených orgánů, proto očekáváme rozhodnutí LFA ohledně prvního týmu," mluvil ve stejném duchu sparťanský Ondřej Kasík, neboť i na Letné se měl či má v neděli hrát vypjatý a ostře sledovaný zápas Sparty s Plzní.

"Klub řeší, jak případně zorganizovat zápas s Plzní se 100 lidmi na stadionu. Jako pořadatel zápasu budeme mít hlavní odpovědnost, a proto bychom chtěli mít hlavní slovo při určování počtů lidí. Kvóty by se měly co nejméně dotknout obou hráčských kádrů a realizačních týmů," vysvětluje Kasík. "Pokud by se skutečně hrálo v takovém aranžmá, určitě bychom nemohli mít na stadionu zástupce médií. Kromě O2 TV Sport, se kterou jsme počty začali řešit," dodává.

„My jsme už pozastavili prodej vstupenek na utkání na Letné pro naše fanoušky, stejně jako na další domácí střetnutí s Mladou Boleslaví. A také čekáme," přidal se mluvčí Viktorie Plzeň Václav Hanzlík.

Reklama

Související témata: