Hlavní obsah

Už je to tady! Odložte EURO 2020 o rok, žádají některé země

Praha
Aktualizováno

Vlastní velikášství s turnajem pořádaným ve dvanácti hostitelských zemích je dost možná doběhne. Několik evropských fotbalových federací již s ohledem na šíření koronaviru požádalo UEFA o odložení EURO 2020 o jeden rok, aby mohly dohrát tuzemské soutěže. UEFA již tuto myšlenku v současné době údajně zvažuje. Postup na šampionát si vybojovala také česká reprezentace.

Foto: Sport.cz

Oficiální míč mistrovství Evropy 2020 se jmenuje Uniforia.

Článek

Našlo se hodně kritiků, kteří od samého počátku tvrdili, že pořádat mistrovství Evropy ve dvanácti zemích je už jen s ohledem na kočování fanoušků napříč starým kontinentem šílenost. A to ještě neřádil žádný koronavirus...

Teď se sportovní akce buď ruší, nebo se aspoň uzavírají hlediště. A za této situace by se od 12. června do 12. července mělo odehrát EURO 2020?

Italský Tuttosport dnes přišel s informací, že tlak na UEFA roste. Podle tvrzení italského serveru řada fotbalových federací žádá o odložení šampionátu o rok, aby vůbec bylo možné dokončit národní ligové soutěže.

Ve hře jsou velké peníze

Jak Tuttosport poznamenává, předseda Alexander Čeferin a další muži z vedení evropského fotbalu zatím odolávají. Turnaj ve dvanácti zemích se stal logisticky náročným monstrem. A ve hře jsou velké peníze.

„Očekává se obrovský obrat odhadovaný na 2,5 miliardy eur, což je o 600 milionů více než v roce 2016. Odolávání tlakům je tedy více než pochopitelné, ale s každým dalším dnem se zvětšuje riziko, že šampionát bude muset být pozastaven," píšou Italové.

Podle informací ze zákulisí se UEFA snaží udržet EURO 2020 stůj co stůj, logicky však už pracuje s různými krizovými scénáři. Momentálně má plnou hlavu starostí, jak vůbec zajistit dokončení Ligy mistrů, Evropské ligy či březnového play off Ligy národů, z něhož vzejdou poslední čtyři účastníci ME...

Reklama

Související témata: