Hlavní obsah

Pokračování fotbalové ligy bez diváků? Vybrali jsme nejméně špatnou variantu, říká šéf LFA

Praha

Na stole měli samé špatné varianty. Podle šéfa Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušana Svobody vybrali s kolegy z Ligového a Kontrolního výboru tu nejméně špatnou. A sice, první a druhá fotbalová liga budou pokračovat bez diváků. „Odehrají se dvě soutěžní kola do reprezentační přestávky. Poté budeme situaci dál vyhodnocovat, a uvidíme, jaký nabere další vývoj," uvedl Svoboda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf LFA Dušan Svoboda během mimořádné Valné hromady FAČR.

Článek

Byla shoda pokračovat bez diváků jasná napříč všemi kluby?

Byla jednoznačná u přítomných členů Ligového výboru. Jednání bylo společné se zástupci Kontrolního výboru, i oni se po diskuzi jednoznačně přiklonili k tomu, že příliš jiných variant nepřipadá do úvahy.

Zahrnuje jednoznačný postoj i Slavii? Její šéf Jaroslav Tvrdík dává na sociálních sítích najevo názor, že by se měla soutěž přerušit. A volá po svolání zástupců majitelů klubů.

Pro Slavii to neplatí. Na jednání Ligového výboru se ve středu ráno omluvil ze Slavie Jan Nezmar, z jednání Kontrolního výboru se zase omluvil jeho klubový kolega pan Buzek, který je na dovolené. Ti, co byli přítomni, byli pro variantu pokračovat bez diváků. Musí říct, že jsem neformálně kontaktoval další kluby, především z první ligy. Většinový názor byl takový, aby se dvě kola odehrála. Nebavili jsme se, jestli na toto téma budeme svolávat Ligové grémium. Žádný jiný orgán, než Ligové grémium totiž ve stanovách zakotvený není. Pakliže se má jednat o neformální schůzku majitelů statutárních zástupců klubů, může ji svolat kdokoli.

Pokud by se situace zhoršila, skončí první a druhá liga po reprezentační pauze?

Nechci spekulovat. Respektujeme nařízení centrálních orgánů, utkání se mohou hrát s limitem sta lidí. Doufám, že situace se příliš zhoršovat nebude, že zápasy budeme moct odehrát. Ale jasně, za týden může být všechno jinak.

Epidemie má vývoj, nebylo by příznivější nebýt v nejistotě a soutěž přerušit nebo ukončit?

Může se to samozřejmě stát. Bezpečnostní rada státu může takové rozhodnutí přijmout. Pokud ho vynese příští týden, máme další kolo odehráno. Ale není to jen o české lize, situaci řeší všechny soutěže napříč Evropou, včetně Ligy mistrů a Evropské ligy. Termínová listina je nějak nastavená, nikdo nechce, aby soutěže skončily nedohrané.

Pokud by se nakazil nějaký hráč, dojde k odložení zápasů jeho klubu?

Na tyto situace pamatují fotbalové normy. Může se stát i bez souvislosti s koronavirem, že je na tým uvržena karanténa od hygienické stanice. Mužstvo pak nemůže hrát soutěžní utkání.

Uskuteční se z vybraných zápasů televizní přenosy podle původního lánu?

V nařízení opatření Ministerstva zdravotnictví je jasně dán limit sta lidí. Včetně hráčů, realizačního týmu, rozhodčích. V této kótě se pamatuje na zástupce televizních společností, aby se přenosy mohly uskutečnit. Tuto záležitost jsme s jejich zástupci už konzultovali. Bohužel, zástupci jiných médií se do limitu nedostanou.

Lze přibližně vyčíslit škody, které zápasy bez diváků přinesou?

Zatím řešíme fotbal. Samozřejmě, ztráty pro jednotlivé kluby budou. V podstatě jsme v situaci, kdy se je snažíme minimalizovat. Jedna věc jsou ztráty ze vstupného. Kluby mají prodané permanentky, otázka je, jak se to bude řešit dál. Vedle toho mají uzavřené sponzorské a reklamní smlouvy, které jsou navázány na utkání. Jde o složitý komplex problémů. Škody budou velké. Hodně se v poslední době mluvilo o zrušeném Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Mělo tam dorazit sto tisíc diváků. Takový počet přijde na dvě ligová kola. Ztráty tedy budou mnohonásobně vyšší než v případě Světového poháru v biatlonu.

Reklama

Související témata: