Hlavní obsah

Švýcaři ukončili sezonu. Hokejové mistrovství světa je ještě víc v ohrožení

Curych

Původně start play off odložili o deset dní na 17. března, teď už je ale jasné, že hrát se v této sezoně nebude vůbec. Švýcarsko je už osmou evropskou zemí, v nímž kvůli koronaviru předčasně končí hokejový ročník. V zemi Helvétského kříže se přitom má v květnu uskutečnit mistrovství světa, které je nyní ještě víc v ohrožení.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarsko je další evropskou zemí, v níž se hokejová liga nedohraje.

Článek

O předčasném konci hokejových soutěží ve Švýcarsku rozhodli ve čtvrtek dopoledne po konferenčním hovoru šéfové tamních klubů.

„Máme odpovědnost chránit naše hráče, členy klubu a jejich zdraví. To je nyní nejvyšší prioritou," prohlásil ředitel soutěže Denis Vaucher.

Jde o očekávané rozhodnutí s přihlédnutím k faktu, že ve středu zakázal kanton Ticino, do nějž spadají kluby Lugano a Ambri-Piotta, všechny sportovní akce včetně tréninků až do konce března. Zákaz se navíc velmi pravděpodobně rozšíří i pro ostatní švýcarské kantony.

„Zbytek Švýcarska bude následovat," potvrdil šéf Federálního úřadu pro veřejné zdraví Daniel Koch.

Teprve se rozhodne, jestli mistrovský titul připadne Curychu coby vítězi základní části, nebo letos udělován nebude. Zajímavé bude i vyřešení otázky sestupu a postupu. Kluboví šéfové se sejdou v pátek a možná už v ten den rozhodnou.

Švýcarskou nejvyšší soutěž hrají i čeští hokejisté - Jan Kovář za Zug, Roman Červenka s Františkem Řehákem za tým Rapperswil-Jona, Lukáš Lhoták za Fribourg, Jiří Novotný za Ambri-Piotta, nékolik zápasů za Servette Ženeva odehrál Petr Čajka.

Už dříve bylo rozhodnuto, že předčasně ukončeny jsou hokejové soutěže v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku, Norsku, Polsku a na Slovensku. V dalších zemích včetně České republiky jsou ligy přerušeny.

Velký otazník se vznáší i nad světovým šampionátem, který by se v Curychu a Lausanne měl konat od 8. května.

„Do 17. března budeme znát stanovisko IIHF k mistrovství světa, které se bude odvíjet od přístupu a rozhodnutí švýcarské vlády. 15. duben je deadline pro rozhodnutí, jestli se mistrovství světa bude, nebo nebude konat," připomíná důležitá data generální sekretář Českého hokeje Martin Urban.

Prezident Českého hokeje Tomáš Král je však skeptický. „Když vidím, jak se to s koronavirem vyvíjí, tak si ani nedovedu představit, že se mistrovství světa bude letos hrát," řekl jasně v úterý.

Reklama

Související témata: